Viata de primar nu este deloc usoara, ba chiar este foarte grea, dupa cum o demonstreaza ultimele evenimente de la Poiana Teiului. Pentru primarii de buna credinta este chiar foarte grea viata in administratia publica, fiind nevoie de mari eforturi pentru a aduce bunastarea comunitatilor pe care le pastoresc. La fel de grea, poate si mai grea, este si viata primarilor de comune, ceva mai rau intentionati, care se chinuie din rasputeri sa incalece comunitati intregi si sa ia decizii dupa bunul plac in moduri cu totul nedemocratice, peste capul consilierilor locali si fara sa tina cont ca ei de fapt au rol de executiv, adica trebuie sa duca la indeplinire sarcinile trasate in urma Hotararilor Consiliilor Locale. Astfel de primari au cele mai multe batai de cap si probabil ca abia pot dormi noaptea, nu cu gandul la problemele administrative ale comunitatii, ci cu gandul la cum sa faca sa le iasa matrapazlâcurile de a doua zi sau cum sa faca sa le iasa planurile de mazilire a celor care li se opun atunci cand incalca legea in mod flagrant.

Comuna Poiana Teiului din judetul Neamt este unul dintre exemplele concludente in acest sens. De peste 2 ani, tvmneamt.ro a relatat in zeci de materiale cum se merge doar pe lânga lege si cum ar vrea primarita PSD, Ana Acuta, sa taie si sa spanzure de una singura in toata comuna. Ana Ancuta este primar din 2016 si are viata foarte grea, pentru ca viceprimarul Paul Enache își baga nasul peste tot pe unde simte nereguli. Desi i se pun piedici, insista sa se puna lucrurile in legalitate, aspect care o nemultumeste grav pe primarita si nu numai. Prin urmare, Enache a devenit principala tinta a razbunarilor primaritei PSD. Mai intai, a incercat sa-l faca sa taca, luandu-i atributiile. A urmat apoi un fel de bambilici. Cand pleca acasa de la primarie, viceprimarul avea atributii. Cand venea a doua zi dimineata la serviciu, nu mai avea atributii, si tot asa, timp de vreun an. Omul nu s-a lasat intimidat si a continuat incercarile de a face ordine prin padurile primariei sau prin contabilitatea institutiei, asa ca antipatia primaritei a devenit si mai grea. Au urmat niste reclamatii, circuri in sedintele de consiliu local, incercari de schimbare a lui Paul Enache din functie, si mai nou, materiale de presa denigratoare, comandate si publicate pe un site al carui proprietar se afla in tandreturi financiare cu primarita Ana Ancuta.

Cum nici asta nu prea a dat rezultate, primarita s-a trezit intr-o dimineata, pe 4 octombrie, sa-i mai facă o nefăcută viceprimarului. Ca orice viceprimar, acesta are o stampila pe care scrie ”Primaria 2”. ”Primaria 1” este la primăriță, normal. Cine e ”number ONE”? Viceprimarul are stampila de peste un an, din iulie 2018 si a avizat cu ea sute de documente, cele mai multe trecand dupa stampilare si pe la Ana Ancuta. Ei bine, dupa atata timp, primarita s-a gandit ca… daca viceprimarul a furat stampila si o stapaneste fara forme legale? Asa ca in sedinta extraordinara de vineri 4 octombrie, a dat un nou atac la viceprimar. ”Stampila! De unde aveti stampila domnu` vicperimar”. Si a urmat un intreg bâlci iscat de primarita, printre chicotelile consilierilor locali care si-au dat seama ca totul este o noua tentativa de a-l scoate pe viceprimar vinovat de ceva. Nu i-a iesit deloc, pentru ca Paul Enache a indicat doi martori printre care si un consilier local, care au confirmat ca se aflau in biroul viceprimarului in urma cu peste un an, cand primarita i-a înmânat stampila, impreuna cu urarea, sa o foloseasca cu succes.

Viceprimarul Paul Enache spune ca s-a incercat din nou denigrarea lui si stie de ce s-a trezit peste noapte Ana Ancuta sa spuna ca el detine stampila ilegal. ”Mi-a dat stampila cu mânuța ei. In luna iulie 2018 a venit in biroul meu si mi-a dat stampila. De fata erau un consilier local si contabila primariei. Este absolut normal sa am si eu stampilă, pentru ca doamna primar nu este tot timpul in primarie si vin zilnic oameni care au nevoie de adeverinte sau alte documente, care fara stampila nu pot fi eliberate. Daca ea nu vine la primarie o saptamana ar insemna sa afectam interesele cetatenilor, iar rolul administratiei locale este cu totul altul, de a face viata mai usoara oamenilor, nu sa stea zile intregi pe la usi de birouri ca sa obtina un document. De fapt, supararea doamnei primar este alta. Crede ca astfel, eu intru in contact cu foarte multi oameni si le rezolv problemele. Pentru ca a inceput sa se bucure de tot mai putina simpatie in comuna, vede in mine un adevarat pericol pentru ca intru in contact cu cetatenii. Stiind ca se apropie alegerile locale ma vede pe mine ca principal concurent in competitia electorala daca ma implic in treburile administrative, de aceea a inventat aceasta poveste, in speranta ca ma va putea acuza de ceva cu iz penal si va elimina un contracandidat”, spune Paul Enache, viceprimarul Poiana Teiului.

Alta suparare a primaritei ar fi si ca de cateva luni, vicperimarul a cam pus la punct firma care colecteaza gunoiul, trimitand adrese stampilate de el prin  care le cere celor de la Edil Industry sa nu-si mai bata joc de cetateni si sa respecte contractul. Cum primarita este in relatii foarte cordiale cu reprezentantii firmei, nu-i pica deloc bine actiunile viceprimarului si spera ca daca acesta ramane fara stampila, nu va mai fi deranjata nici firma care pe langa taxele de la cetateni pentru ridicare deseurilor, mai incaseaza vreo 2.000 de euro lunar si de la primaria in fruntea careia este Ana Ancuta, pe motiv ca gunoiul nu este colectat selectiv.

Pana la urma totul a ramas ca-n tren, primarita fiind nevoita acum sa cloceasca alta poveste cu bataie directa la primar.

Mai jos, Povestea stampilei la Poiana Teiului, varianta VIDEO:

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Doamne, lamaie!!! Multa lamaie!!! Am vazut acum pe site-ul unei slugi imagini cu prefecta mergand cu autobuzul si vorbind cu oamenii. Iti vine greata instantaneu. Bineinteles, la ora 7 era si cioclu in autobuz. Dar uitati-va la imagini, nimeni, dar nimeni, nu vorbeste cu ea. Vorbeste efectiv singura. Nu am vazut ceva mai penibil. Si cum bine scriati dumneavoastra, ea nu-si lasa nici copiii sa mearga cu autobuzul ci ii duce cu masina MAI si acum merge cu autobuzul. Mare e gradina ta!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.