Un paznic de la Spitalul Judetean, a avut reactii huliganice si violente, la vederea camerei de luat vederi, duminica, 1.11.2015, cand o echipa TVM, lua imagini cu cladirea spitalului, pentru a documenta un articol ce urma sa apara pe site-ul TVM, ATENTIE! …din exteriorul ecesteia, de pe trotuarul de vis a vis de intrarea principala a cladirii.

In timp ce se filma un cadru de cateva secunde, mai mult nu era nevoie, un paznic a iesit din spital, asa dupa cum se poate vedea pe imagini, si fara sa fie provocat in niciun fel, s-a apucat de urlat, fara ca macar sa salute, cerand ca un descreierat in gura mare, “autorizatie de filmare”, in timp ce scuipa seminte, in cel mai marlanesc mod posibil.El a incercat chiar sa smulga camera de luat vederi, de doua ori, si a renuntat la acest gest, doar dupa ce i s-a spus ca daca nu se potoleste, se va suna la 112. La un moment dat, chiar a a sunat dupa intariri, probabil avand intentia de a ne agresa dandu-si seama ca singur nu o poate face. La un moment dat, vazand ca situatia poate degenera, echipa TVM a parasit curtea spitalului, preferand sa mearga la Turn, la actiunea de comemorare a victimelor nenorocirii de la Bucuresti si sa evite un conflict cu colegii scuipatorului de seminte.

Nu intelegem si credem ca nu exista prea multi in tara asta, care ar putea gasi o explicatie pentru acest mod grotesc de a se comporta, a celor din serviciul de paza, creat de directorul Ioan Lazar, peste capul Consiliului Judetean si al Consiliului de Administratie al spitalului si care consuma fonduri din banii nostri ai tuturor, adica bani publici, de aproape trei ori mai multi decat erau costurile contractului cu o firma privata de paza.

Dar surprizele nu s-au terminat. Astazi, asa cum este si normal din punct de vedere jurnalistic, am cerut opinia, celor direct implicati in administrarea Spitalului Judetean Neamt: directorului Ioan Lazar si presedintelui Consiliului Judetean Neamt.

Raspunsurile au fost de-a dreptul naucitoare:

dr. Ioan Lazar: “Eu am facut un regulament de ordine interioara, in care am prevazut, ca orice poza si/sau filmare, se face doar cu acordul meu. Asa prevede legea. Deci oricine vrea sa filmeze, ma suna si ma anunta. Legile europene asa prevad. Ca tot ne place la toti UE. Sau, cand e bine ne place UE si cand e rau, nu ne mai place UE?”

Presedintele Iacoban prin purtatorul de cuvant de la CJ, Simona Balint, ne-a transmis:” Domnul Lazar a facut un regulament de ordine interioara, care trebuie respectat. Daca asa prevede regulamentul, asa se face. De asta exista purtator de cuvant la spital, ca sa se poata cere voie sa se filmeze. De asta a dat si domnul Lazar numarul de telefon presei, ca sa poata fi sunat sa i se ceara voie sa se filmeze in spital si in curtea acestuia

Deci, e oficial. Spitalul Judetean Neamt, este proprietate privata. A tecut in proprietatea unui director, care taie si spanzura, dupa bunul lui plac, cu acordul CJ. Altfel nu ne putem explica faptul, ca o prevedere a unui regulament de ordine interioara, este mai presus de o lege care permite filmari de pe spatiul public, mai ales ca in cazul cladirii spitalului, aceasta fiind o institutie publica, sustinuta din bani publici, iar directorul primeste salariu din bani publici, la fel ca si paznicii din serviciul sau de paza. Asadar, ne putem astepta sa ne trezim intr-o zi, ca nu mai avem acces deloc in spital, pentru ca directorul Lazar, a hotarat prin regulament intern, ca-si rezerva dreptul de a selecta pacientii. Acesti oameni, nu constientizeaza nici macar acum, in aceste zile, ca traim intr-o tara democratica si ca institutia in care ei muncesc, este de fapt a noastra, a tuturor, iar timpul practicilor de tip comunist, a trecut de mult.

Ne exprimam totala dezaprobare fata de aceste apucaturi, dar si ingrijorarea, ca o institutie publica, este efectiv confiscata de un director, care crede ca regulamentul inventat de el, tine loc de lege si reamintim opiniei publice, ca acest comportament de huligan,  nu este de azi de ieri la spital ci de mai multe luni, asa cum s-a prezentat si in alte materiale, atat ale televiziunii TVM cat si ale altor publicatii din presa netmeana(VIDEO- SOCANT: SPITALUL JUDETEAN NEAMT S-A PRIVATIZAT. PROPRIETAR: IOAN LAZAR. CE VREA EL SA ASCUNDA?), ceea ce ne duce cu gandul, la faptul ca ar putea fi tolerat si chiar incurajat de conducerea spitalului.

 

Ionut Corfu

DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

  1. Omul avea perfecta dreptate. Nu mi se pare deloc huliganesc. Presa e foarte nesimtita si are impresia ca are voie sa intre oriunde. In primul rand acolo sunt bolnavi a caror intimitate trebuie respectata. Mi se pare normal sa nu fie permis oricum si oricand sa intre un reporter de 2 lei sa isi dea cu parerea si sa critice

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.