Pentru ca la garda de Mediu si la Apele Romane este week-end asa cum este pentru toti romanii si aceste institutii nu se pot ocupa cu “nimicuri” asa cum este si poluarea unor rauri si parauri consecintele fiind sute de pesti morti, cetatenii din taxele carora “este sustinuta Romania” n-au putut sa astepte cu mainile in san pana cand institutiile abilitate incep saptamana de lucru si au pornit o investigatie asa cum i-a dus pe ei capul. Si… ce sa vezi? In mai putin de 24 de ore, locuitorii zonei Ocol din orasul statiune turistica Piatra Neamt, au gasit locul din care provine poluarea.

Asa ca ne-au chemat si pe noi sa vedem. Nu s-au mai complicat cu autoritatile care ieri i-au tot amagit pe la telefon. Nu putem sti cine este vinovat si care este sursa poluarii, dar va putem prezenta ce am gasit la fata locului. Se pare ca substantele deversate in paraul Cuiejdi, provin de la sistemul de canalizare al orasului. Adica acolo sunt materii fecale. Locul este la aproximativ un km in amonte de unde am filmat noi ieri. In toata zona, la doua trei sute de metri de iesirea din oras spre Targu Neamt, miroase ingrozitor. Pestii cu burta in sus nu lipsesc nici de aici. Chiar langa malul apei, intr-un loc bine acoperit intentionat sau nu cu crengi uscate si cu vegetatie abundenta, se poate observa cum un lichid a curs cu putere si a lasat in urma o mini-albie. In locul unde substantele au ajuns in parau, se pot observa niste granule albe prinse de pietre si un mal inchis la culoare, urat mirositor.

DSC_0038     DSC_0039

Locuitorii spun ca ar putea fi doua variante: substantele ar pute proveni direct din canalizare datorita unor defectiuni de proiectare sau functionare, ori cineva cu o vidanja sau mai multe deverseaza direct in sistemul de canalizare, acesta umplandu-se, iar supraplinul ajungand in albia paraului Cuiejdi.

Reamintim ca ieri dupa-amiaza, mai multi locuitori de pe strada Cetatea Neamtului au observat ca dinspre paraul Cuiejdi vine un miros puternic intepator, iar in parau sunt sute de pesti morti. Dupa ce au vazut ca autoritatile( Garda de Mediu, Apele Romane, Politia Locala) ii tot duc cu vorba, au chemat presa. Intr-un final, dupa ce au sunat la 112, au sosit acolo o echipa de la Apele Romane si un echipaj de la politia nationala. Cei de la ape au luat niste probe si… cam atat, ca e week- end.

Noi nu putem sti exact cum stau lucrurile, si am expus doar parerile oamenilor, urmand ca in zilele urmatoare sa aducem aceste informatii la cunostinta celor in drept, pentru a se ajunge la concluzii si masuri, jumatate din ancheta fiind deja facuta de oamenii simpli, deci n-ar trebui sa dureze prea mult pana se gasesc vinovatii. Stim insa sigur, ca asa ceva poate pune in pericol foarte grav sanatatea populatiei si a mediului de pe o zona foarte larga, avand in vedere ca paraul Cuiejdi este afluent al raului Bistrita. Si mai stim ca asta este o urgenta si ca ar fi trebuit ca pana la ora asta sa se stie exact cine este vinovat si sa fie inlaturat pericolul.

Ionut Corfu

foto:Flavius Corfu

DSC_0037 DSC_0036 DSC_0034 DSC_0042 DSC_0041

 

 

 

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.