În luna noiembrie 2023, Recorder publica o anchetă jurnalistică în două episoade, despre mafia șpăgilor din Biserica Ortodoxă Română. Materia primă a anchetei, a fost furnizată de preotul băcăuan, Petrică Leacșu, cel care a filmat ore întregi cu o cameră ascunsă, demonstrând cum capii Bisericii sifonează sub formă de șpăgi, bani publici obținuți de la Secretariatul de Stat pentru Culte, prin trafic de influență din partea unor politicieni influenți. Banii au ca destinație diferite lucrări de construcție sau întreținere la lăcașuri de cult, însă 20% din sume ajung în buzunarele slujitorilor Domnului și ale firmelor care execută lucrările.

Preotul Petrică Leacșu, acuză însă Recorder, că a denaturat adevărul și că a omis să folosească toate imaginile filmate de el cu amera ascunsă, pentru a proteja anumiti politicieni și pe anumiti oameni din biserică. Acesta mai susține că redactorii Recorder au fost rău intenționați, încercând să-l prezinte pe preot într-o lumină deloc favorabilă. Astfel, preotul face publice pe canalul lui de YouTube, imaginile pe care Recorder nu a vrut să le foloseasca. În aceste imagini (pe care le redăm mai jos) apare și părintele protopop la protopopiatului Ceahlău, Ionel Cuțuhan, care acceptă fără să crâcnească propunerea lui Petrică Leacșu, de a dijmui împreună cu 20% suma de 800.000 de lei, pe care (chipurile) Leacșu ar fi urmat să o obțină pentru niște lucrări la două bisericile din două parohii din comuna Poiana Teiului. Șpaga astfel obținută, ar fi fost de 160.000 de lei, adică peste 30.000 de euro. ”Vezi, Maica Domnului cum mă ajută! Maica Domnului v-a adus”, îi spune protopopul Cuțuhan, preotului Leacșu, arătându-se extrem de încântat de afacerea propusă de acesta.

Oferta pentru protopopul de Ceahlău, a fost făcută bine-nțeles, cu acceptul Arhiepiscopiei Iașilor, unde preotul Leacșu, devenit avertizor public, a mers mai întâi pentru a obține binecuvântare la șpagă. Iar binecuvântarea a venit din partea preotului Marian Timofte, vicar al Arhiepiscopiei Iasilor. Potrivit lui Leașcu, acesta este cel mai de încredere om al ÎPS Teofan, care nu discută niciodată afaceri, decât cu oamenii lui de maximă încredere, întocmai ca într-o organizație de tip mafiot, unde ”Nașul” nu poartă conversații sensibile, decât cu locotenenții.

Mai jos, fragmentul în care apare protopopul de Ceahlău, Ionel Cuțuhan. Imaginile au fost înregistrate în luna iulie 2023: 

Materialul integral de pe canalul de YouTube al preotului Leacșu, care acuză Recorder de denaturarea adevărului, poate fi văzut mai jos. Filmările cu camera ascunsă, nedifuzate de Recorder, de la minutul 1:10:00

Reacția Recorder după acuzațiile preotului Petrică Leacșu:

Toate persoanele și instituțiile menționate în acest articol, beneficiază de drept la replică. Acesta poate fi transmis pe adresa de mail a redacției, care poate fi găsită la secțiunea ”Contact” a site-ului tvmneamt.ro 

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.