Vineri este ultima zi in care fermierii nemteni mai pot depune, la APIA Neamt, cereri pentru a beneficia de un nou sprijin financiar, a carui plata  incepe din acest an si va tine  pana in 2020. Banii sunt destinati sa acopere partial sau integral costurile administrative aferente intocmirii si mentinerii registrului genealogic, precum si costurile aferente testelor pentru determinarea calitatii genetice sau a randamentului genetic al septelului, cu exceptia controalelor efectuate de proprietarul efectivului de animale sau a controalelor de rutina cu privire la calitatea laptelui. Cererile  anuale de solicitare a ajutoarelor de stat completate de catre solicitanti trebuie sa fie avizate de catre Oficiul pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie Neamt, dupa care se depun la APIA Neamt. Doar vineri se mai pot solicita banii destinati animalelordin batatura.

Valoarea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor mentionate este cuprinsa intre 70 si 100% din costurile administrative aferente. Nivelul  ajutorului de stat, acordat pe cap de animal/an, pentru cheltuielile eligibile pentru intocmirea si mentinerea registrului genealogic, este de maxim 30 lei pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline si ecvine si de 10 lei pentru rasele de animale din speciile ovine, caprine si porcine.

Valoarea ajutorului de stat acordat pe cap de animal/an, pentru cheltuielile eligibile pentru determinarea calitatii genetice sau a randamentului genetic al septelului este de maxim 80 lei, in cazul controlului performantelor productiei de lapte si 20 lei, in cazul controlului productiei de carne, pentru rasele de animale din speciile taurine si bubaline.

Cate 15 lei se acorda  in cazul controlului performantelor productiei de lapte, 5 lei, in cazul productiei de carne, 3 lei, in cazul productiilor de lana, pentru rasele cu lana fina, si 4 lei, in cazul productiei de pielicele, pentru rasele de animale din speciile ovine si caprine, iar 10 lei, se da in cazul controlului performantelor de productie la rasele de animale din specia porcine.

Suma alocata pentru plata ajutoarelor de stat in 2015 este de maximum 146,850 mil. lei, din care 44,5 mil. lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine si ecvine, respectiv 102,350 mil. lei pentru speciile ovine si caprine.

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.