Drumul de legenda al Vitoriei Lipan va fi reabilitat. De foarte multi ani s-a tot discutat si s-au facut planuri pe marginea modernizarii acestui drum, insa toate au ramas la stadiul de proiect. Iata insa ca lucrarile la Drumul Talienilor sau Drumul Baltagului, cum mai este el cunoscut, vor fi demarate in acest an, potrivit lui Ovidiu Nita, primarul comunei Borca.

DJ 209 B leaga localitatile Borca si Malini (judetul Suceava). Are o lungime de 55 de km iar peisajele taie rasuflarea. 4km sunt deja asfaltati si urmeaza ca un tronson de 7 km sa intre pe 17 august la licitatia pentru executie. Pe teritoriul judetului Neamt (Borca) pana la granita cu judetul Suceava, sunt 22 de km din acest drum.

Valoarea totala a investitiei se ridica la 53 de milioane de lei (asfalt+rigole), la care se adauga 4 poduri care vor costa 1.720.000 lei. Fondurile provin de la Guvernul Romaniei, prin PNDL (Programul National de Dezvoltare Locala)

Denumirea de Drumul Talienilor vine de la muncitorii italieni adusi de Carol I sa construiasca soseaua in anul 1902. Drumul a devenit si mai cunoscut dupa ce Mihail Sadoveanu a scris romanul Baltagul, a carui actiune se petrece in zona respectiva, acesta fiind drumul pe care celebrul personaj Vitoria Lipan a mers in cautarea sotului ei ucis.

DJ209B este situat în Munții Stânișoarei pe văile Suhăi Mari – spre est și Sabasei – spre vest, care delimitează grupa nordică a Munților Stânișoarei numită Munții Suhăi și cea sudică intitulată Munții Sabasei. Prin acest drum se realizează peste Obcina Stânișoarei o legătură suplimentară între văile Moldovei și zona Fălticeniului situate la est și, valea Bistriței moldovene situată la vest – în amonte de Lacul Izvorul Muntelui. Cel mai înalt punct este în Pasul Stânișoara la 1235 m, unde cumpăna apelor separă cele două județe. (sursa- wikipedia).

Reintroducerea acestui drum in circuitul turistic va reprezenta un adevarat balon de oxigen pentru economia judetului Neamt si mai ales a comunelor de pe Valea Bistritei.

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

3 COMENTARII

 1. Pe cand axialul? Promisiunea pres.Arsene era circulatie pe data de 06.08.2017!
  Daca era sf.ARSENIE BOCA, PUTEA FI CREZUT,ASA, NU AM AVUT NICIODATA INCREDERE IN PROMISIUNEA MINCINOSULUI DE PRES.
  La fel de mincinosi sunt toti cei din conducera cjn,ramane o singura varianta: DEMISIA IN BLOC!
  RUSINE, RUSINE, RUSINE !
  Sa nu se uite ca vin alegerile,in mod cert se pot astepta la un “mic sprijin”.

 2. PS.Cioaca ,cu bani care au fost aprobati de guvern SA O SPUNA ALTOR “ASCULTATORI”.
  Are cineva curajul sa investigheze cate studii sau facut,de catre cine si cu cat au fost platite? Stransi putin de c…e cui au dat para-ndarat?

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.