Aflat in campanie electorala pentru alegerile europarlamentare, deputatul ALDE, Varujan Vosganian, a sustinut astazi o conferinta de presa la Piatra- Neamt, la care a participat alaturi de Ion Asaftei, presedintele ALDE Neamt, Vasilica Cretu, primarita comunei Dobreni si de Iulian Luca, consilier judetean ALDE. Vosganian a anuntat ca parlamentarii ALDE vor solicita premierului Dancila o informare cu cifre exacte, nume si prenume, asupra abuzurilor petrecute in ultimii ani in justitia din Romania. Vosganian precizeaza ca actiunea parlamentarilor ALDE face parte dintr-un proiect de reconfigurare a imaginii Romaniei in UE.

Avem un proiect legat de reconfigurarea imaginii Romaniei in cadrul UE si in dezbaterile care au loc acolo. Nu este nevoie sa prezentam realitati deformate, ci pur si simplu sa ne asiguram ca cei de acolo au informatii corecte si ca nu vor mai fi situatii cum au fost cele generate de triumviratul Verhofstadt- Weber- Timmermans”, a spus Vosganian.

In acest sens, datele solicitate de la premierul Dancila si de la Ministerul Justitiei, vor fi prezentate tuturor membrilor Parlamentului European si membrilor Consilului European. Potrivit lui Varujan Vosganian, printr-o modificare a legii penale cand ministrul Justitiei era Catalin Predoiu, DNA a ajuns sa controleze intreaga societate romaneasca. Chiar si soferii de autobuz pot fi asimilati persoanelor care indeplinesc un serviciu public, deci pot fi cecetati de DNA. ”Grupurile parlamentare ALDE vor solicita doamnei Viorica Dancila si Ministerului Justitiei, o situatie completa cu privire la impactul pe care l-a avut actul de justitie asupora societatii romanaesti. Vom solicita in primul rand sa stim cate dosare de urmarire penala sunt mai vechi de 1 ianuaire 2016 pentru ca in opinia noatra, un dosar de urmarire penala nu ar trebui sa dureze prea multi ani pentru ca daca dureaza foarte multi ani, insemana ca cei care l-au declansat, atunci cand l-au declansat, nu aveau decat ipoteze pe care se caznesc si nu reusesc sa le veririce, si trebuie sa stiti ca un dosar de urmarire penala presupune incidențe grave asupra vietii unei persoane: sechestrari de bunuri, blocari de conturi si in opinia noastra, un dosar de urmarie penala nu poate sa dureze foarte multi ani.

Am dori totodata sa stim cu nume si prenume cate dosare de urmarire penala sunt mai vechi de 1 ianuarie 2016, in ceea ce priveste functiile de demnitate publica, functionarii publici si functiile asimilate acestora. Trebuie sa stiti ca potrivit legii penale adoptate cand ministru al judtitiei era Catalin Predoiu, s-a facut o extindere a functiei publice la toate persoanele care indeplinesc un serviciu public si sunt autorizate de o autoritate publica, astfel incat practic DNA a ajuns sa controleze toata societatea romaneasca, bancile, societatile de asigurari, medicii, prin extensie, si un sofer de autobuz poate fi cercetat de DNA pentru ca indeplineste un serviciu public si certificarea lui se face de catre o autoritate publica.

Vrem sa mai satim cate persoane au fost scoase de sub urmarire la 1 ianuarie 2016, adica sa stim la cate persoane a existat un furt de existenta, pentru ca in opinia noastra, un dosar penal presupune un hiatus in existenta profesionala si sociala a unei persoane si am vrea sa stim la cate persoane s-a procedat in acest fel, pana la urma, procuratura ajungand la concluzia ca n-a facut bine incepand cercetarea penala. Sigur ca si la aceasta categorie vrem sa stim cu nume si prenume cate persoane cu functie publica au fost cercetate si apoi scoase de sub urmarire. Atentie! Nu neinceperea urmaririi penale, pentru ca asta inseamna ca nu s-a deschis un dosar de urmarire penala. La cate persoane s-a deschis si dupa aia s-a inchis? Pentru ca intre deschiderea si inchiderea unei urmariri penale, au loc demisii, au loc excluderi, au loc marginalizari si vrem sa stim cum a fost. Deci numar de dosare in general, si am in vedere nu doar DNA ci si DIICOT si Ministerul Public in general.

Trebuie sa mai stim in cate dosare de la 1 inauarie 2016 trimise in judecata, in prima instanta s-a dat achitare. Si la cate dosare s-a dat achitare definitvia. Si mai cerem sa ni se spuna la cate dintre persoanele aflate in astfle de situatii s-a dat retinere si in perioada cercetarii au fosat arestate.

Toate aceste informatii vor fi adunate intr-un document si trimise membrilor Parlamentului European si membrilor Comsiei Europene. Iar dupa aceea, cine mai doreste sa vorbeasca depsre faptul ca asctul de jutitie din România trebuie sa ramana asa cum a fost, o va face pe proprie raspundere”, a mai precizat Varujan Vosganian, candidat ALDE la Parlamentul European.

Declaratiile complete, in materialul VIDEO de mai jos:

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.