Pietrenii ar trebui sa stie ca daca vor ceva gratis nu au mare lucru de facut, decat sa infiinteze un ONG. Primaria este un fel de mama ranitilor pentru aceste entitati si din banii nostri bine-nteles, da gratis de toate: spatii comerciale, case, bani cash, etc.

Noi am mai abordat acest subiect la inceputul anului 2016 (an electoral) cand nu mai lipsea mult si ONG-urile primeau orasul cu totul, evident, gratis. Urma sa se aleaga primarul.

Loading...

Un comunicat al primariei Piatra Neamt ajuns astazi la redactii, anunta ca primarul Chitic s-a intalnit cu reprezentantii ONG-urilor si a venit cu niste propuneri care noua si credem ca si majoritatii pietrenilor li se par cel putin aberante:

  • Anual vor fi 3 sesiuni pentru depunerea proiectelor cu finanțare nerambursabilă de la bugetul local în baza Legii nr. 350/2005; (n.n. este vorba despre trei sesiuni de asa-zise proiecte cu bani gratis de la primarie)
  • Din această primăvară va fi dată în folosință „Casa Voluntariatului” de pe Aleea Tineretului nr.6, unde ONG-urile își vor putea desfășura activitatea sau vor putea derula proiecte; (n.n. GRATIS bine-nteles, cei care o vor folosi vor plati doar utilitatile)
  • Având în vedere faptul că Primăria Piatra-Neamț a preluat în administrare Ștrandul Municipal, terenurile de sport din această bază de agrement vor putea fi puse gratuit la dispoziția cluburilor sportive pentru a desfășura competiții în vederea promovării sportului de masă; (n.n. unde incape un club sportiv, merge si un ONG, doua, trei)
  • Foișorul din Parcul Central va fi renovat și va fi pus la dispoziția ONG-urilor pentru desfășurarea de evenimente cultural-artistice.
  • Igloo-ul de pe Cozla va fi pus la dispoziția ONG-urilor pentru organizarea de spectacole sau alte evenimente.

Deci totul GRATIS pentru ONG-uri. Dar chiar nu se poate pune o taxa acolo, macar din bun simt pentru contribuabilii carora le apartin aceste bunuri? Nu contesta nimeni ca sunt si ONG-uri care-si fac exemplar treaba si merita sprijinite, deci nu-i bagam pe toti in aceeasi oala, dar cele mai multe astfel de organizatii nu fac decat sa sifoneze bani publici cu complicitatea politicienilor. Ce se ofera la schimb? Voturi, normal. La sindrofiile organizate de ONG-uri pe banii nostri (ei le denumesc actiuni sau campanii pentru nu stiu ce) veti vedea obligatoriu politicieni ingrijorati nevoie mare de soarta comunitatii, care tin cuvantari frumoase.

Nu este nimic ilegal, legea permite insa este complet imoral sa se arunce cu bani in orice organizatie de acest tip. Unele dintre aceste ONG-uri nu stiu nici ele exact cu ce se ocupa. Unele fac si presa, in functie de interesele lor financiare si de interesele electorale ale celor care le dau bani. In acelasi timp, sunt ONG-uri care nu au vazut niciodata bani publici. Desi se ocupa de zeci de copiii cu boli grave sau de ajutorarea a sute de oameni fara posibilitati financiare, si o fac bine, proiectele lor de finanatare zac ani de zile uitate prin sertare.

Desigur ca nu vor lipsi reactiile virulente la acest articol din partea ONG-urilor capusa care s-au invatat sa faca profituri enorme din bani publici fara niciun rezultat real. Vor spune ca vor binele comunitatii si ca in toata lumea exista asa ceva. Da, asa este, insa ONG-urile astea sa puna osul la treaba si sa-si caute surse de finantare altele decat banii publici din taxele si impozitele oamenilor care muncesc cinstit. Daca ar organiza actiuni pentru strangere de fonduri, nu ar veni nici naiba, pentru ca nimeni nu a vazut si nici nu a auzit ca ONG-urile din Piatra- Neamt sa aiba rezultate notabile in randul comunitatii, asa ca cel mai bine si mai simplu este sa se supuna politic si sa stea cu mana intinsa dupa bani nemunciti.

Daca tot se dau de ceasul mortii pentru binele public, de ce nu fac ONG-urile astea actiuni din banii lor proprii, obtinuti din alte surse decat bugetele locale.

In acelasi comunicat, primarul Chitic se arata ingrijorat de consumul de droguri in randul tinerilor si indeamna ONG-urile sa depuna proiecte pentru prevenirea fenomenului.

De asemenea, având în vedere semnalele de alarmă transmise de societatea civilă, primarul a lansat invitația către asociațiile  de profil de a realiza proiecte de educație civică, inclusiv pentru prevenirea consumului de droguri și alcool în rândul tinerilor…

Actiunile astea de prevenire care au efect ZERO sunt cele mai usoare metode de inghitit bani publici. Vreti sa va spunem noi ce se intampla la o astfel de actiune? Sunt adunati mai multi copii intr-o sala unde li se spun verzi si uscate despre efectele consumului de droguri, alcool, tutun, etc. Fara exceptie, evenimentul incepe cu cuvantarile politicienilor aflati in prezidiu (ceva mai plictisitor n-ati vazut) care se arata extrem de preocupati de fenomen. La sfarsit se mananca o gustare si niste piscoturi (organizatorii cu politicienii, copiii n-au voie) si se mai schimba niste impresii. Elevii zic bodaproste ca au scapat si se duc la o tigara, la o bere sau sa-si mai caute o doza.

Foarte interesant este si faptul ca aceste lucruri se intampla inainte cu un an de alegerile europarlamentare si prezidentiale. Cand noi dezvaluiam in noiembrie 2016 ca in scolile din Piatra- Neamt se consuma droguri si traficanti sunt chiar elevi, stiti ce reactie a avut primarul Chitic? Niciuna. Da, niciuna, nu a scos niciun cuvant si nu s-a arata deloc ingrijorat de fenomen. Acum, brusc, isi da seama ca trebuie dati niste bani la ONG-uri ca sa previna consumul de droguri.

Vezi- ANCHETĂ- ȘOCANT. TRAFIC DE DROGURI ÎN ȘCOLI ȘI LICEE DIN PIATRA- NEAMȚ. ELEVI DE CLASELE VIII-XII, TRAFICANȚI

DROGURI ÎN ȘCOLI- ÎNCEP SĂ SCOATĂ CAPUL ONG-URILE DEVORATOARE DE BANI PUBLICI, CARE AU REZULTATE ZERO ÎN CAMPANIILE CONTRA DROGURI

In comunicatul de la primarie se arata ca ONG-urile au venit si cu niste propuneri. Nu multe, doar doua deocamdata, mai mult nu pot:

”Dintre propunerile făcute de reprezentanții ONG-urilor se numără:

– montarea de semafoare cu semnal sonor în zona centrală care să vină in sprijinul persoanelor cu dizabilități;

– crearea unei platforme online care să faciliteze comunicarea între ONG-urile din tot județul și autorități.”

Acum ne intrebam, daca tot vor sa faca ceva pentru comunitate, de ce nu au venit ONG-urile cu propunerea ca semafoarele si platforma aia sa fie facute din banii lor? Asa, idei si propuneri au toti cetatenii din oras. Sau trebuie sa ne facem toti ONG-uri ca sa fim luati in seama?

In orice caz, ceea ce se intampla nu este deloc in regula si da, suntem de acord sa se dea bani publici catre ONG-uri, dar nu de-a valma ci doar pe criterii bine stabilite, pentru ca nu este obligatoriu ca toate proiectele acestor organizatii sa fie aprobate. Ele pot fi si respinse. Pana la urma nu ne putem juca asa cum vrem cu banii din taxe si impozite, sa-i aruncam pe interese politice apoi sa ne plangem ca a redus Guvernul nu stiu ce taxe si nu mai avem bani pentru infrastructura, educatie, sanatate, etc.

Ionut CORFU

 

 

Loading...
DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ