Un nou cod galben de ploi si vijelii sub care intra si judetul Neamt, a fost emis in urma cu scurt timp de ANM. Avertizarea meteo este valabila in intervalul 20 iunie, ora 12 – 20 iunie, ora 23, iar fenomenele vizate sunt manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată

     În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, Moldova, în vestul Dobrogei și local în Muntenia și Transilvania, precum și în zonele montane și submontane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mpm, anunta ANM.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată, mai precizeaza meteorologii ANM.

Si ISU Neamt a transmis intr-un comunicat de presa, instructiuni pentru cetatenii din zonele care ar putea fi lovite de fenomene meteo extreme:

În atenţia cetăţenilor!

Avînd în vedere faptul că ploile ar putea continua şi în zilele următoare, pentru a împiedica inundarea gospodăriilor şi pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale, recomandăm populației să asigure curățarea șanțurilor și a rigolelor de scurgere.

Totodată, avertizăm cetățenii ca pe timpul manifestării fenomenelor meteo periculoase să limiteze activitățile în aer liber, iar în cazul producerii viiturilor, să nu se deplaseze prin curenții de apă (pietonal, cu căruțe sau alte mijloace de transport) și să se adăpostească în zone înalte și sigure.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vânt puternic respectaţi următoarele recomandări:

 parcaţi autoturismele în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate;

 rămâneţi în locuinţă sau alte spaţii care vă asigură protecţia;

 nu vă adăpostiţi sub copaci deoarece aceştia pot fi doborâţi de vânt;

 nu vă atingeţi de firele de electricitate căzute la pământ.

Dacă este nevoie de asistenţă medicală sună cât mai repede posibil la 112.

Pentru mai multe informații utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase descărcați aplicația DSU din Google Play Store și AppStore, se mai arata in comunicatul ISU Neamt.

Noaptea trecuta (19/20 iunie) orasul Piatra- Neamt a fost afectat grav de o furtuna care s-a manifestat timp de aproape 3 ore. 15 persoane au fost evacuate si s-au trimis in ajutor pompieri din 3 judete:

Piatra Neamt, inundații- Pompieri din 3 județe, chemați în ajutor. Peste 10 persoane printre care și copii, evacuate din calea apelor

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.