Perioada imediat urmatoare a lunii noiembrie aduce vreme buna pentru lucrarile agricole, cu un regim termic cu temperaturi peste normalul acestei perioade a anului. Precipitatiile sub forma de ploi locale vor fi nesemnificative din punct de vedere agricol in toata tara, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului. La cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa, in stratul de sol 0-20 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor agricole. Deficite de umiditate in sol, seceta pedologica moderata, puternica si izolat extrema, se vor inregistra pe anumite suprafete din zona agricola a judetului Neamt. Sub aspect termic, va predomina o vreme mai calda decat in mod normal.
Ziua, temperatura medie a aerului va inregistra valori optime parcurgerii proceselor de vegetatie la culturile de toamna deja infiintate. Regimul hidro-termic din aer si sol favorabil va determina intensificarea proceselor de crestere si dezvoltare, in aproape toate zonele de cultura. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi in general buna si medie pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe suprafetele cu deficite de apa in sol.
Culturile de orz si grau de toamna isi vor continua fazele de germinare, rasarire si aparitia primelor frunze. In functie de data semanatului, la cultura de rapita predominante vor fi fazele de rasarire si infrunzire in majoritatea zonelor agricole ale judetului. Lucrarile agricole de sezon – eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale, araturi, fertilizari – se vor efectua in conditii bune, la nivelul judetului.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.