Cu toate ploile cazute in ultimele zile, seceta pedolica se mentine. Asta ingreuneaza lucrarile mecanice din aceasta campanie agricola, adica araturi si insamantari. Vremea ajuta, in schimb, recoltarile, la porumb si sfecla de zahar. Temperatura pe timpul zilei a solului, la adancimea de 5 cm, se va incadra, in urmatoarele zile, in limite optima parcurgerii proceselor de crestere si dezvoltare la speciile de toamna. Sub aspect pluviometric, precipitatiile prognozate vor fi sub forma de ploi locale, insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in aproape toate regiunile agricole. Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim. Deficite de apa in sol, seceta pedologica moderata, puternica si extrema se vor inregista in mai multe zone nemtene.
In aceste conditii, procesele vegetative la culturile de toamna (rapita, orz si grau) vor avea in general o evolutie normala,exceptand terenurile agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica, unde ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfasura mai lent. Porumbul isi va definitiva maturitatea deplina local fiind posibila finalizarea lucrarilor de recoltare, in aproape toate zonele de cultura. La sfecla de zahar vor predomina maturitatea tehnologica si recoltarea. In majoritatea plantatiilor, speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea lemnului, ingalbenirea si caderea frunzelor si recoltarea la soiurile tardive.
In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de recoltare, eliberare a terenurilor de resturile vegetale, pregatire a patului germinativ, semanat, se vor efectua in general normal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.