Campania de vaccinare antirabica a vulpilor a fost declansata in judetul Neamt, prin distribuire aeriana si manuala a peste 1500 de momeli antirabice. Medicii veterinari considera campania extrem de importanta pentru ca vulpile pot raspandi virusul turbarii si la alte specii de animale, atat salbatice cat si domestice.
Potrivit doctorului Sorin Ulea, directorul executiv al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din Neamt, actiunea se înscrie în Programul strategic privind supravegherea, controlul si eradicarea turbarii la vulpe în Romania. In cadrul acestuia este inclus si Programul de monitorizare, control si eradicare a rabiei, care beneficiaza de cofinatare din partea Comisiei Europene. De aceea, rambursarea din partea Comisiei Europene va fi de 75% din suma cheltuita de Romania pentru implementarea vaccinarii antirabice pe teritoriul tarii.
Campania urmeaza sa se deruleze pe o perioada de 30 de zile, cu ajutorul avioanelor, care vor efectua zilnic zboruri pentru a distribui momelile vaccinale antirabice destinate imunizarii vulpilor în judetul nostru si pe întreg teritoriul tarii. Administrarea aeriana a vaccinului presupune distribuirea a 25 de momeli vaccinale/km˛, din avion, respectandu-se regimul meteorologic, densitatea de distribuire si rutele de zbor stabilite de catre specialisti. Administrarea manuala a momelilor vaccinale se realizeaza de catre reprezentantii fondurilor de vanatoare împreuna cu medicii veterinari oficiali din cadrul D.S.V.S.A. Neamt, prin amplasarea de momeli vaccinale la vizuina.
Este interzisa distribuirea vaccinului pe teritorii locuite, în apa, pe drumuri publice sau în apropierea spatiilor locuite din cadrul zonelor vizate.
De asemenea, în aceeasi perioada si în aceleasi zone se efectueaza campania de avertizare a populatiei prin distribuirea si afisarea de materiale informative (afise de informare si de avertizare), pentru preîntampinarea unor eventuale evenimente nedorite.
Dr. Ulea a mai spus ca, dupa minim 45 de zile de la finalizarea acestei campanii se va evalua eficienta vaccinarii. În acest sens, se vor efectua examene de laborator din probele prelevate de la animalele recoltate în urma vanatorii, pentru a se determina prezenta anticorpilor antirabici postvaccinali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.