Pentru prevenirea şi combaterea activităţilor comerciale ilicite cu produse agroalimentare sau provenite din contrabandă desfăşurate în pieţe, târguri, oboare şi zona adiacentă acestora, la sfârșitul săptămânii trecute conducerea IPJ Neamț a dispus intensificarea activităților prin organizarea de acțiuni punctuale.

Astfel, în perioada 23-25.09.2016, la nivelul județului Neamț, au fost organizate acţiuni preventiv-reactive, în sistem integrat, cu implicarea efectivelor din structurile de ordine publică, poliţie rutieră, investigare a criminalităţii economice, investigații criminale şi transporturi.

Polițiștii au urmărit verificarea legalităţii documentelor de provenienţă a produselor comercializate; identificarea persoanelor care încalcă prevederile legale în domeniul proprietăţii intelectuale; emiterea de către agenţii economici de facturi fiscale false către diferiţi clienţi, în scopul deţinerii pe durata transportului de documente justificative a provenienţei mărfurilor din autovehicul; dar și identificarea/prinderea persoanelor care comit furturi de diferite genuri (din buzunare, de/din auto, de marfă, produse etc.);depistarea persoanelor urmărite în temeiul legii.

Polițiștii rutieri au fost prezenți în proximitatea târgurilor și a pieţelor pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave dar și pentru fluidizarea traficului.

În urma activităților desfășurate au fost constatate 11 infracțiuni, dintre care două de natură economică.

Totodată polițiștii au aplicat 762 de sancțiuni contravenționale, 94 pentru abateri constatate la regimul economic, 24 pentru nerespectarea legislației privind normele de conviețuire socială, valoarea sancțiunilor fiind de aproximativ 139815 lei.

Ca măsuri complementare aplicate, polițiștii au confiscat bunuri în valoare de 34903 lei, reprezentând 34 de kg de carne, 1421 kg de legume/fructe, 2040 de țigarete și circa 25 mc de lemn împreună cu două autoutilitare folosite la transportul ilegal de material lemnos.

Din totalul abaterilor constatate, 604 sancțiuni au fost aplicate la regimul circulației pe drumurile publice, 96 dintre acestea reprezentând abateri săvârșite de pietoni, 10 încălcări ale normelor privind acordarea de prioritate pietonilor, iar 8 sancțiuni au fost aplicate conducătorilor auto pentru nerespectarea regulilor privind oprirea și staționarea vehiculelor. În urma controalelor efectuate atât în trafic cât și pe raza localităților, au fost depistate 5 persoane pe numele cărora erau emise mandate de executarea a pedepsei cu închisoarea, ce au fost reținute și escortate la locurile de detenție.

Exemplu: Un bărbat de 63 ani care deținea cantitate de 28 pachete de țigări susceptibile a proveni din contrabandă, a fost depistat în bazarul municipiului Piatra-Neamț. Cele 560 de țigarete ce ar fi trebuit supuse unui regim vamal au fost confiscate iar bărbatul este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia prevăzută şi pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi conform art. 270 din Legea 86/2006.

Ionut CORFU

sursa: IPJ Neamt

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.