Astazi, la Colegiul National “Roman-Voda” din orasul Roman, s-au sarbatorit 150 de ani de la infiintarea scolii. La manifstările organizate cu aceasta ocazie, a paticipat si George Lazăr, presedintele PNL Neamt, care mărturiseste că a pășit cu mare emotie in locul în care a fost si el elev.
150 de istorie, tradiție şi valoare, la Colegiul National “Roman-Voda”.
De un secol şi jumătate, aceasta este deviza sub care acest simbol romaşcan îşi dedică existența zecilor de generații de elevi care i-au trecut pragul.
Astăzi, o dată cu celebrarea a 150 de ani de la înființare, am păşit cu emoție, din nou, pragul Colegiului Național “Roman Vodă”, unde am fost elev şi de unde am unele dintre cele mai frumoase amintiri din întreaga viață.
Este o vârstă onorabilă care nu face decât să confirme calitatea învățământului romaşcan, aplecarea către educație şi instruire a celor care au pus bazele acestei instituții prestigioase şi continuitatea tradiției, care se îmbină armonios cu cerințele societății moderne.
Dascăli cu har, printre care şi scriitorul Calistrat Hogaş, care a predat limba română şi istoria la Colegiul “Roman Vodă” în perioada 1891-1901, când acesta devine directorul instituției, au insuflat elevilor dorința de cunoaştere şi curajul de afirmare în domenii cheie.
De pe băncile Colegiului au ieşit nume cu mare rezonanță, precum scriitorii Gabaret Ibrăileanu şi Cezar Petrescu, marele regizor Jean Mihail, dr. docent în bacteriologie, Dimitrie Ionescu şi mulți alți oameni valoroşi, care şi-au adus aportul în evoluția societății româneşti.
Amintirile mă readuc de multe ori în anii de liceu, când am început să-mi construiesc principiile pe care le păstrez şi astăzi.
M-au îndrumat dascăli cu multă pricepere în actul predării, care întotdeauna au pus suflet în fiecare învățătură pe care ne-au transmis-o nouă, elevilor.
Astăzi, Colegiul Național “Roman Vodă” este un deschizător de drumuri pentru învățământul nemțean şi se află în clasamentul celor mai bune colegii la nivel național. Acest lucru este spus, în primul rând, de rezultatele remarcabile ale elevilor care învață aici, la examenele naționale, la concursuri şi olimpiade, de unde se întorc întotdeauna în topul clasamentelor.
Este, cu adevărat, o artă să îmbini cu delicatețe şi sens tradiția istorică a unui colegiu de prestigiu cu provocările lumii moderne, care cer în permanență adaptare şi flexibilitate.
La “Roman Vodă” performanța este rezultatul implicării, deopotrivă a cadrelor didactice, a părinților şi a elevilor, al creativității şi al bunei practici.
Sunt mândru că am aparținut unui colectiv frumos, care a crescut sub îndrumările domnilor profesori de la acest colegiu, iar astăzi, la moment aniversar, mă înclin în fața eforturilor şi a dedicării cu care dascălii romaşcani modelează tinerele generații.
Felicit, de asemenea, conducerea Colegiului pentru direcția bună pe care o oferă instituției şi pentru profesionalismul pe care îl demonstrează!
Mult succes le doresc elevilor şi curaj să ducă tot mai departe numele colegiului nostru.
La mulți ani Colegiului Național “Roman Vodă”, bogați în rezultate şi în generații de elevi fruntaşi în şcoală şi în viață!”, transmite George Lzăr.
I.C.
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.