Unul dintre cele mai bune documentare cu Cetatea Neamtului si cu strajerii ei in prim plan, a fost lansat ieri la deschiderea Zilelor Orasului Targu- Neamt, fiind proiectat pe ecranul Casei de Cultura din localitate. Filmul de 20 de minute a fost produs in totalitate de oameni din judetul Neamt si are un potential imens de promovare a Cetatii Neamt, a orasului Targu- Neamt si a judetului Neamt. Realizat in zile intregi de filmari, documentarul evoca istoria zbuciumata a locurilor, dar scoate in evidenta determinarea si daruirea cu care zeci de tineri, localnici, reusesc sa mentina vie amintirea si adevarul istoric pana in prezent. Sprijiniti de adulti la fel de inimoși, străjerii din zilele noastre, la fel ca si strajerii lui Stefan cel Mare, sunt un ZID in calea trecerii timpului. Caci despre asta este vorba pana la urma in productia amintita: zidurile de piatra ale cetatii poate nu ar mai fi existat astazi, daca generatii intregi nu ar fi pus umarul si sufletul la perpetuarea identitatii nationale si la pastrarea vie in inimi, a sacrificiilor inaintasilor nostri.

Vizibil emotionat dupa vizionarea filmului, primarul Daniel Harpa a dat asigurari tinerilor strajeri dar si realizatorilor productiei, ca va sprijini pe viitor astfel de proiecte.

Daniel Vinca (vestea.net), cel care a pus in practica proiectul (idee, scenariu, etc.), a tinut sa puncteze ca foarte multi dintre actorii străjeri si dintre cei din echipa tehnica au varste de sub 18 ani, de aceea a adresat un indemn parintilor, sa lase copiii sa faca ce le place si ce simt, pentru ca doar asa isi pot valorifica la maximum potentialul, drept dovada stand prestigiul de care se bucura echipa strajerilor Cetatii Neamtului, dar si productia lansata ieri.

ZIDUL/Străjerii Cetăţii Neamţului (o producţie Asociatia EU CRED şi VESTEA
cu sprijinul Turn TV si TVM Neamt)

ZIDUL / Străjerii Cetăţii Neamţului

Din depărtare se vede un zid. Un zid de Cetate lipit de Culmea Plăeșu din Tîrgu Neamț. E Cetatea Neamțului! Cântată și ea și străjerii de către trubaduri, poeți și scriitori! Zidurile de piatră ale Cetății au fost construite, dărâmate, arse, reconstruite! Dar legenda Cetății e poveste vie și azi pentru că cel mai important zid al ei nu a fost cel făcut din piatră ci cel reprezentat de oameni, de străjeri. Azi vă spunem de ce legenda merge mai departe: ZIDUL! Străjerii Cetății Neamțu! o producţie As. EU CRED şi VESTEAcu sprijinul Turn TV si TVM Neamt

Publicată de Daniel Vinca pe Vineri, 6 septembrie 2019

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.