Muzeul de Istorie si Arheologie verniseaza expozitia temporara de medalii si plachete “Memoria metalului” – colectia Mihai Cornaci (Botosani). Publicul vizitator va putea admira si o expozitie de cartofilie, organizata in colaborare cu Asociatia Filatelistilor Neamt, intitulata “Pentru Neam si pentru Tara” (expozant Gheorghe Vasiliu, Barlad). Evenimentele sunt ocazionate de Ziua Armatei Romaniei, sarbatorita, in fiecare an, pe data de 25 octombrie.
Expozitia «Memoria metalului» reuneste 700 de medalii si plachete, dar si piese de filatelie si maximafilie. Sunt expuse medalii ca «1900 de ani de la urcarea pe tron a lui Decebal» si «1800 de ani de la venirea lui Traian in Dacia», fiind prezentate si efigiile primilor domnitori romani Bogdan I, Petru I Musat si Alexandru cel Bun. In legatura cu domnia lui Stefan cel Mare, sunt expuse prima medalie comemorativa emisa cu ocazia primului congres studentesc tinut la Putna in 1871, precum si medaliile emise in 1904, la comemorarea a 400 de ani de la savarsirea din viata a domnitorului. Mihai Viteazul este prezent in expozitie cu medalia „Aniversarea provinciilor unite, 400 de ani de la inceputul domniei si 375 de ani de la prima unire”, remarcandu-se si monedele-medalii de la Constantin Brancoveanu, Dimitrie Cantemir, anul revolutionar 1848, dar si medalii si plachete care evoca Unirea Principatelor din 1859 si domnia lui Alexandru Ioan Cuza.
Un loc important in expozitie il ocupa medaliile emise pentru a ilustra independenta Romaniei, precum cea intitulata «Serbarea proclamarii regatului, 25 de ani de la dobandirea independentei». De asemenea, Marea Unire din 1918 este prezenta printr-un numar de medalii din care remarcam pe cea denumita „Regele Ferdinand I Intregitorul, 75 de ani de la faurirea statului national roman.
Perioada interbelica este reprezentata prin medalii cu efigia regelui Carol al II-lea dar si cifra regala a monarhului. Totodata, sunt etalate medalii ce amintesc de Revolutia romana din 1989, precum si documentele celui de-al doilea Congres international de numismatica din Romania postbelica, intitulat „Stefan cel Mare si Sfant si Brasovul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.