Mara Calista, deputat PNL de Neamt, declaratie in Parlamentul Romaniei, de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor: ”25 noiembrie este o dată foarte importantă. Marcăm Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor. Din păcate, violența asupra femeilor este un fenomen prezent și mai larg răspândit decât ne-am putea imagina.

În anul 2020 au fost înregistrate peste 26.000 de cazuri de loviri sau alte violențe, 72 de cazuri de omor, 58 de cazuri de tentativă de omor, iar acestea sunt doar cifrele raportate pe baza cărora autoritățile au putut să intervină. În realitate, ele sunt mult mai multe. Pentru că, din păcate, femeile și fetele nu ajung să declare aceste violențe împotriva lor. Au fost emise 8.210 ordine de protecție. Din păcate, însă unele dintre fete și femei au murit cu ordinele de protecție în mână.

Degeaba am reușit noi și am modificat cadrul legislativ, în Parlamentul României, pentru a răspunde și a contracara fenomenul violenței, dacă instituții ale statului de forță, de ordine, nu urmăresc aceste ordine de protecție. Totodată, în 2020, au fost înregistrate cu 30 % mai multe cazuri de violență comparativ cu anul 2019. Aceste date ne indică direcții de acțiune foarte importante: finanțarea adecvată a programelor de prevenție și protecție, dar și integrarea sau reintegrarea victimelor violenței domestice.

Suntem obligați să le respectăm, să le promovăm și așa să ne respectăm promisiunile pe care le-am făcut alegătoarelor noastre. Aș încheia precizând că nu este suficient să îmbunătățim cadrul legislativ.

Este foarte important ca și instituțiile care trebuie să pună în practică măsurile aprobate să se ocupe de pregătirea personalului, ca să facă față acestor situații. Mi-aș dori din suflet să nu mai auzim de cazuri în care femeile au căzut victime ale violenței domestice. Nu există nicio justificare pentru violență și nimeni nu merită să fie o victimă!

I.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.