S-a dat unda verde schemei de plati a ajutoarelor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate in perioada ianuarie – august 2014. Acestea se acorda in agricultura, in sectorul vegetal. Se are in vedere reducerea impactului economic asupra continuarii activitatilor agricole ca urmare a pierderilor suferite de catre producatorii agricoli din zonele calamitate de grindina, ploi torentiale, viituri, inundatii, infiltratii, vant puternic, caderi masive de zapada si inghet.
Totodata, s-a publicat si lista cu suprafetele de culturi agricole, plantatii pomicole si viticole afectate de fenomenele hidrometeorologice nefavorabile din acea perioada. Lista in care judetul Neamt figureaza cu doua tipuri de calamitatI: o suprafata de 38,37 ha ocupate cu legume de camp si 34 ha cu plantatii pomicole. Ajutoarele de minimis se acorda intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole, pentru compensarea pierderilor datorate fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile asupra culturilor agricole ori plantatiilor pomicole, viticole, constatate de catre comisiile de specialisti constituite prin ordin al prefectului.
Valoarea sprijinului financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprima sub forma unei subventii. Cuantumul sprijinului financiar este diferentia pentru fiecare cultura agricola, plantatii pomicole si viticole. Astfel, pentru culturile grau, porumb, sorg, floarea soarelui, rapita, orz, secara, triticale, ovaz, soia, orzoaica, ajutorului de minimis este de 335 lei/ha, la legume in camp, pepeni – 610 lei/ha, cartof – 700 lei/ha, plantatii pomicole – 1200 lei/ha, plantatii viticole – 500 lei/ha, sfecla de zahar – 400 lei/ha, lucerna, mustar, tutun – 250 lei/ha, capsuni – 300 lei/ha.
Sprijinul financiar se calculeaza pentru fiecare beneficiar in functie de suprafata ori suprafetele cu care este inscris in procesul verbal de constatare a pagubelor, intocmit de comisiile locale. Valoarea totala a ajutorului de minimis care se acorda unei intreprinderi/inteprinderi unice nu poate depasi suma de 15.000 euro pe durata a trei exercitii financiare, in cursul exercitiului financiar actual si in cele doua exercitii financiare precedente.
Cererile trebuiesc depuse pana la data de 7 noiembrie 2014 la sediile primariilor, iar plata se va realiza, intr-o singura transa, pana la data de 31 decembrie 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.