•Situatie de urgenta tinuta ascunsa ani de zile• Specialisti platiti din mila publica in loc sa fie platiti de stat la solicitarea Prefecturii si CJ Neamt• Un raport din luna iulie despre alunecarile de teren, tinut ascuns la CJ Neamt• Un vicepresedinte de CJ afla de la presa dupa 3 luni despre un document care ar fi trebuit sa-i fie adus la cunostinta de subordonati• Este nevoie sa se implice un ONG pentru că autoritatilor judetene (presedintele CJ si prefect) nu le pasa de viata oamenilor. Totul, in materialul VIDEO de la sfarsitul articolului.

Fenomenul alunecarilor de teren din comuna Farcasa a iesit la iveala dupa inundatiile din iunie/iulie 2018 si dupa ce presa a intrat pe fir. TvmNeamt a descoperit ca in ultimii ani, ISU Neamt a facut zeci de rapoarte in care se atragea atentia asupra pericolului. Conform procedurii, toate au fost inaintate Prefecturii Neamt si tot acolo au fost dosite sau date uitarii. Nici acum, dupa aproape 4 luni de cand adevarul a iesit la lumina, Prefectura si CJ Neamt nu vor sa vorbeasca despre fenomenul in continua evolutie, care intre timp s-a descoperit ca afecteaza toate comunele de pe Valea Muntelui (Hangu, Grinties, Poiana Teiului, Farcasa si Borca) cu urmari care la un moment dat vor fi devastatoare si care deja afecteaza case, versanti intregi, drumuri, pot bloca cursuri de ape si pot pune in pericol vieti de oameni.

A fost nevoie sa se implice un ONG (ANICADO) pentru ca in Farcasa sa fie adusi specialisti de la Institutul Gelogic al Romaniei. Prima data acestia au venit in luna iulie, dupa 2 saptamani de la inundatii, au facut studii timp de 3 zile si au constatat ca ceea ce se intampla nu este deloc o gluma. Era nevoie de un studiu aprofundat. Acesta costa 70.000 de lei (700 de milioane de lei vechi). Expertii geologi au intocmit un raport care a fost trimis la CJ Neamt. Institutia ar fi trebuit sa trimita urgent raportul catre Ministerul Dezvoltarii si sa ceara bani pentru studii geologice, in urma carora ar urma sa se stabileasca solutiile tehnice care trebuie adoptate pentru combaterea alunecarilor de teren. Nu s-a intamplat asa, iar documentul nu se stie in ce sertare de la CJ zace, pentru ca el nu a ajuns nici pana astazi la minister.

Prin urmare, ONG-ul ANICADO a luat taurul de coarne si cu ajutorul imbuteliatorului de ape minerale Perla Harghitei, a fost achitat un avans de 30.000 de lei catre Institutul Geologic al Romaniei. Asta, in timp ce CJ Neamt se face ca nu auzit nimic, desi tot ANICADO se chinuie sa gaseasca diferenta de bani, 40.000 de lei. Dupa plata avansului, în urma cu aproximativ 2 saptamani, cercetatorii au ajuns din nou la Farcasa si au demarat un studiu aprofundat care va mai dura pana luna noiembrie. O echipa de 4 oameni la care se va mai adauga una de 4-5 oameni a constatat ca situatia este una destul de nefericita. Coordonatorul echipelor, experta in geologie, Raluca Maftei a acceptat sa vorbeasca in fata camerelor si sa spuna pe șleau ce se intampla la Farcasa si sa traga cateva concluzii preliminare, deloc linistitoare.

Singurul politician care a acceptat sa participe la discutiile de la fata locului este Ion Asaftei (ALDE) vicepresedintele CJ Neamt. Acesta a declarat ca nu stie unde a ajuns raportul din luna iulie, facut de specialisti si ca a aflat despre el de la noi, inainte de filmarile de la Farcasa. Cine poate fi atat de inconstient, incat sa tina ascuns un document de care depind vieti de oameni.

In acest moment, la Farcasa sunt 5 case in pericol de a fi inghitie de pe pamantul de pe versanti. Una dintre ele este cea in fata careia s-a filmat.

Mai jos, un material realizat la Farcasa de TvmNeamt (13 octombrie):

Ionut CORFU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.