In aceasta după- amiaza (13 februarie 2018), un barbat a decedat pe str. Maratei din Piatra- Neamt in asteptarea ambulantei. Cazul deosebit de grav a scandalizat opinia publica. Tvmneamt prezinta desfasurarea evenimentelor in ordine cronologica. Concluzia clara bazata pe informatii oficiale este ca ambulanta a ajuns dupa 20 de minute de la primul apel, iar problema ar putea fi la operatoarea Serviciului de Ambulanta Judetean Neamt (SAJ).

Potrivit avocatei SAJ, Monica Anton, dupa primele verificari s-a stabilit ca primul apel la 112 a fost facut la ora 15:02. Dispeceratul 112 este integrat (comun) ISU-Ambulanta. Cazurile cu urgente medicale sunt transferate automat catre SAJ, ceea ce e si normal de altfel, pentru ca acolo sunt cadre medicale care pot stabili masurile ce se impun. Informatia a fost ca barbatul este in stare grava, deci se impunea trimiterea unei ambulante cu medic. Pentru ca singura masina cu medic de la SAJ (si aici nu mai este vina celor de la Ambulanta) era plecata la Bucuresti cu un copil in stare grava, s-a cerut o ambulanta SMURD de la ISU. Avocata Anton spune ca de aici nu mai era treaba SAJ.

Loading...

Numai ca ce spune ea nu prea se potriveste cu ce spune seful ISU Neamt, col. Ciprian Mitrea. Acesta a declarat ca prima solicitare de la SAJ pentru o ambulanta SMURD a venit la ora 15:17, deci dupa 15 minute de la primul apel la 112 (in total au fost doua apeluri, spune Monica Anton). Cei de la SAJ nu au spus ca trebuie medic, asa ca dupa aproximativ un minut au revenit si au cerut masina cu medic. ISU s-a conformat si la ora 15:22, ambulanta ajuns la pacient. Colonelul Mitrea spune ca tot ce a declarat se poate proba pentru ca toata comunicarea in astfel de cazuri se face electronic, prin computere si tablete aflate aflate pe masini care indeplinesc si functia de GPS totodata, deci se poate verifica totul la scunda.

Deci sa recapitulam:

15:02, primul apel la 112

15:17, SAJ cere ambulanta cu paramedici de la ISU

15:18, SAJ revine si cere ambulanta cu medic de la ISU

15:22, Ambulanta SMURD (ISU) ajunge la pacient

Din pacate insa, pentru pacient nu se mai poate face nimic. Trecusera deja 20 de minute de la primul apel la 112.

Intre primul apel la 112 si prima solicitare a celor de la SAJ catre ISU au trecut 15 minute. Ce s-a intamplat in acest interval, nu putem sti cel putin deocamdata, insa se poate concluziona ca au fost minutele de bâlbe de la SAJ, care au contat intre viata si moarte.

Avocata SAJ a declarat ca a fost demarata o ancheta interna si a dat asigurari ca daca se va descoperi ca operatoarea a gresit, va fi sanctionata si va fi informata opinia publica. Revenim.

Ionut CORFU (sursa foto, facebook)

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.