Furtuna din Vest, numită în Germania ”Zoltan” și-n alte state ”Pia”, va lovi România în weekend-ul de Crăciun, dar încă de astăzi începe răcirea vremii, dublată de un vânt puternic.

Pentru județul Neamț au fost emise două avertizări meteo, cod galben și cod portocaliu de vânt și ninsori.

Cod portocaliu- Interval de valabilitate: 22 decembrie, ora 18 – 24 decembrie, ora 10. Fenomene și zone vizate: viscol puternic în zona montană înaltă (în general la peste 1500 m). În zona montantă înaltă (în general la peste 1500m), vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110…120 km/h, va fi viscol puternic, vizibilitate foarte redusă și zăpadă troienită.

Cod Galben- Interval de valabilitate: 22 decembrie, ora 12 – 24 decembrie, ora 10
Fenomene și zone vizate: intensificări ale vântului în toată țara, viscol și ninsori moderate cantitativ la munte, ninsori viscolite în Maramureș și Transilvania

Începând de vineri (22 decembrie) și până la sfârșitul săptămânii (duminică, 24 decembrie), vântul va avea intensificări în toată țara.

La munte vor fi rafale de 90…100 km/h, iar în Transilvania, sudul Olteniei, al Munteniei și local în Dobrogea, mai ales pe parcursul zilei de sâmbătă viteza vântului va atinge 65…70 km/h și pe arii restrânse 80 km/h. În celelalte regiuni vor fi intensificări locale și temporare, cu viteze în general de 55…60 km/h.

În zona de munte va ninge viscolit, local moderat cantitativ (25…30 l/mp și peste 40… 50 l/mp în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali), iar vizibilitatea se va reduce semnificativ. Din noaptea de vineri spre sâmbătă (22/23 decembrie) în Maramureș și Transilvania temporar va ninge viscolit și se va depune strat de zăpadă.
Pe arii restrânse, ninsori slabe viscolite vor fi și în Moldova, în Crișana și în Banat.

Un alt cod galben de vânt valabil până mâine la prânz pentru zona montană a județului Neamț, intră în vigoare astăzi la ora 22 .

I.C. (sursa- ANM)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.