La Piatra- Neamt, intersele politice si financiare, nu tin cont de partide, doctrine sau moralitate. Cand exista scaune moi, salarii bune si stapani generosi, apar personaje care functioneaza ca niste ”papusi mici pe baza de arc”

Este si cazul lui Adrian Grigoras. Povestea lui intrece imaginatia multora care cred ca au vazut destule in politica nemteana.

El a fost viceprimar al orasului Piatra- Neamt, inainte ca Dragos Chitic sa ajunga din nou in aceasta pozitie. De fapt, Chitic i-a luat locul lui Grigoras in 2014, atunci cand primar era inca Gheorghe Stefan, artizanul rocadei respective, din care toata lumea avea de castigat.

La momentul respectiv, Dragos Chitic era directorul ADI Urbtrans si consilier local. In urma aplicarii planului de readucere a lui Chitic de-a dreapta lui Gheorghe Stefan, Adrian Grigoras ajunge fix in locul lui Chitic, adica director la ADI Urbtrans si ramane consilier local UNPR, in timp ce Chitic ajunge in locul lui Grigoras, ca viceprimar, ulterior primar interimar. Surse din ADI Urbtrans, spun ca la momentul respectiv s-a facut o intelegere ca Grigoras sa fie director doar de decor si de fapt, cele mai multe decizii sunt luate de Ioan Cucoreanu, director adjunct, cunoscut ca fiind omul lui Gheorghe Stefan, pus chiar de el in aceasta pozitie, la fel ca si Dragos Chitic care la ora actuala este presedintele ADI Urbtrans din septembrie 2014 deci, nu s-a indepartat de aceasta asociatie la care trag politicienii mai ceva ca ursul la miere.

Aceste rocade, combinatii, mutari si permutari, sunt cel putin interesante ca sa nu spunem mai mult, si se poate remarca o buna intelegere intre cei care ocupa functii publice si le impart ca la iarmaroc.

Grigoras este acum un fel de 3 in 1: in acelasi timp si consilier local UNPR si candidat la consiliul local ALDE dar si director general la ADI Urbtrans. Foarte ciudat de ce nici pana la ora asta UNPR nu i-a retras sprijinul politic din moment ce a semnat adeziune la ALDE, asa cum s-a intamplat in cazul lui Constantin Iacoban care in cateva ore a ramas si fara sprijin politic si fara functia de presedinte al Consiliului Judetean Neamt, atunci cand a trecut de la UNPR la ALDE.

Adrian Grigoras a fost in PP-DD, a trecut la UNPR si inainte cu cateva zile de inceperea oficiala a campaniei pentru alegerile  locale din 2016, ajunge pe ATENTIE!, pozitia 3 pe listele ALDE pentru consiliul local Piatra- Neamt. O parte interesanta a povestii este faptul ca in acelasi timp in care Grigoras semna adeziunea la ALDE, o masina de la ADI Urbtrans la carei director general este el, ajuta PNL in precampanie, transportand diverse materiale la corturile amplasate in oras pentru strangerea de semnaturi de sustinere. Asadar, Grigoras isi ajuta protectorii cu care s-a tot rotit prin functii, respectiv partidul in care este Dragos Chitic. Chiar a circulat pe internet o fotografie in care se vedea clar masina ADI Urbtrans din care se descarcau materiale langa corturile PNL.( VEZI AICI! )

Se pare ca ADI Urbtrans este o mina de aur pentru cei care o controleaza pentru ca prin aceasta Asociatie s-au rulat si urmeaza sa se mai ruleze foarte multi bani pentru diverse proiecte, asa cum a este si cel cu modernizarea statiilor de autobuz, subiect care a fost dezbatut pe larg in urma cu o saptamana in editia print a Mesagerului de Neamt si din care reiese ca Dragos Chitic si-a depasit cu mult atributiile, doar ca ”sa fie bine, sa nu fie rau”, semnand niste contracte si in calitate de primar si in calitate de presedinte ADI Urbtrans, fapt pentru care poate fi in conflict de interese. In limbaj popular, el centreaza el da cu capul.

,,Gurile rele” rele spun ca aparitia in mod fulgerator a lui Grigoras pe pozitia a treia pe listele ALDE dupa Catalin Dragusanu si Constantin Iacoban imediat dupa semnarea adeziunii, ar fi fost posibila in urma unei intelegeri intre Dragusanu si Chitic, iar Grigoras nu s-ar fi dus cu ”mana goala” la ALDE, pentru ca nu e frumos sa nu respecti gazda. Altfel nu se explica de ce un nou venit intr-o formatiune politica, ocupa o pozitie din care sigur va ajunge consilier local, fara sa fi avut nici macar un minut de activitate in cadrul organizatiei. Si mai curios este faptul ca Grigoras, chiar si dupa inscrierea in ALDE lipseste cu desavarsire din campanie. Ca sa nu mai spunem ca a schimbat trei doctrine in patru ani.

In sprijinul acestui scenariu vine si atitudinea de noncombat a lui Catalin Dragusanu, care a afirmat ca nu vrea sa apara la nicio dezbatere publica, decat in compania lui Dragos Chitic care a adoptat aceeasi strategie si  anume de a nu aparea in nicio dezbatere. Posibil ca ei sa mearga pe varianta conservarii scorului pe care il au, pentru a forma o alianta pe fata sau nu in consiliul local si de a se pastra functiile si sistemul care a fost cladit si a functionat ca uns in ultimii 12 ani, chiar daca Dragos Chitic nu va fi primar.

Sa nu fi existat oare nicio intelegere intre cei doi? Sa fie toate lucrurile acestea doar coincidente?

Cam asa se fac jocurile in spatele usilor inchise, in timp ce ni se tot vorbeste de transparenta. De aceea este respina cu inversunare orice schimbare care ar putea crea cu adevarat transparenta in primaria din Piatra- Neamt, pentru ca toate aceste ”combinatii”, cine stie cate ori fi ele, sa nu fie vazute de cetatenii orasului.

Din pacate, politicienii infipti in functiile si in banii publici, nu tin cont de absolut nicio doctrina sau culoare politica, atunci cand vine vorba de interese proprii sau de grup.

Ionut CORFU

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.