Dupa cum am anuntat deja, un mesaj inspaimantator primit pe Whatsapp de preotul disparut, Hrisostom Filipescu, a ajuns ieri la redactia TvmNeamt. Sursa noastra (nu-i vom dezvalui identitatea), o persoana care nu  este din judetul Neamt si care mergea des la schitul Tibucani, dezvoltand o relatie destul de apropiata enorias-preot cu Hrisostom, s-a hotarat sa ne trimita o captura de ecran primita de la acesta. Ca sa ne facem bine intelesi, captura de ecran care poate fi vazuta mai jos, a fost facuta de Hrisostom Filipescu de pe telefonul lui si trimisa sursei noastre, pe data de 30 octombrie la ora 6 dimineata, adica la o zi si jumatate dupa ce a fost vazut ultima oara la slujba de pe 28 octombrie de la schitul din Tibucani. Pe captura se poate vedea si expeditorul mesajului pe care Hrisostom îl avea trecut in memoria telefonului ”Pr Iosif Paris”. Cine ar putea fi preotul Iosif, vom vedea imediat.

Nu se poate stabili deocamdata cu exactitate cand a trimis preotul Iosif mesajul catre Hrisostom, insa cert este ca ceea ce i-a scris el, l-a fi putut determina pe cel din urma sa ia decizii care ulterior i-ar fi putut aduce mari necazuri. Iata transcriptul mesajului care pe captura nu se vede chiar de la inceput, fiind surprins doar esentialul unui dialog care se pare ca a fost ceva mai lung:

Pr Iosif Paris: ”Daca pot, imi permit sa îți dau un sfat si sa nu te superi. Fii discret ca si cand nu ai exista. Retrage tot ce ai pe mijloacele de socializare care fac pe unii sa creada esti un mandru si ingânfat (sic!) si cauti mitra si pozitia sociala cu lumanarea. Retrage-te frumos si ramai cu prietenul tau drag si fidel pe care îl iubesti asa de mult…Domnul (n.n. se refera la Isus Hristos)…atat îți spun. Altfel, te vor distruge si la propriu si la figurat. Te rog sa ma ierti daca ma zis prea multe”

Hrisostom Filipescu: ”De ce sa ma distruga? Ce am facut rau?”

Pr Iosif Paris: Pentru ca daca esti mai deosebit un pic ca ei, esti impotriva lor si nu uita ca omul îi rau si nu vrea sa se depaseasca. Imi pare rau de tine. Esti un baiat bun si sensibil care trebuie intelege (n.n. care trebuie sa inteleaga). Asta-i problema mare. Nu te inteleg si din cauza asta te vor distruge. Iuda nu a facut tot asa cu Hristos. Pur si simplu nu îl mai intelegea desi a fost martor la toate minunile lui”

Deci lui Hrisostom Filipescu i se spune mai mult decat clar ca te vor distruge si la propriu si la figurat. Si la propriu si la figurat, se poate intelege ca va fi distrus/eliminat fizic (sau poate determinat sa se autodistruga fizic) si la fel se va proceda si cu imaginea lui. Va fi distrusa. Poate asa se explica de ce imediat dupa disparitie, Hrisostom a fost prezentat ca fiind nebun, pe contul lui de facebook au inceput sa apara postari șocante pentru un slujitor al Domnului si de ce spatiul public a fost invadat cu poze care îl infatiseaza pe preot in ipostaze compromitatoare pentru un om al bisericii.

Din investigatiile noastre, reiese ca persoana care îi transmite acest mesaj ar putea fi preotul Iosif, sau Iosif din Paris cum este cunoscut printre toti cei care fac parte din BOR. Surse din randurile preotilor cu care noi am vorbit in ultimele ore, au declarat ca recunosc in mesaj felul de a fi si de a vorbi al preotului Iosif din Paris.

Preotul Iosif (Iosif Pop) este Mitropolitul ortodox roman al Europei Meridionale si Occidentale, cea mai mare Mitropolie din diaspora si din Europa, avand in subordine preoti ortodocși români din aproape toate tarile Europei Occidentale, deci are o putere si o influenta greu de imaginat.

Se vede asadar ca preotul Iosif din Paris îl sfatuieste (nu-l ameninta) prieteneste pe Hrisostom sa faca ceva si sa se retraga. Motivele ar fi ca ”tot ce ai pe mijloacele de socializare care fac pe unii sa creada esti un mandru si ingânfat (sic!) si cauti mitra si pozitia sociala cu lumanarea” dar si ca ”esti mai deosebit un pic ca ei, esti impotriva lor

Dupa informatiile noastre, preotul Iosif din Paris nu este deloc departe de adevar. Se pare ca Hrisostom a deranjat foarte mult pe sefii sai ierharhici pentru ca a demonstrat ca este inteligent si totodata, capabil sa atraga masele si sa dezvolte schitul Tibucani. El nu este singurul care are de suferit din cauza asta, in BOR, astfel de oameni fiind vazuti ca un real pericol si ca o reala amenintare pentru cei care controleaza sumele enorme de bani rulate in numele credintei, spun surse din randul preotilor. Initial, dupa terminarea studiilor, calugar fiind, Hrisotom a fost repartizat bibliotecar la Manatirea Secu. Probabil observandu-se ca este un tanar cu mintea deschisa, a fost trimis la schitul Tibucani (acolo sunt 3-4 calugari de toti), dar nu cu scopul de a fi avansat, ci tocmai cu scopul de a fi înfundat, adica trimis intr-un loc uitat de lume. Surpriza mare a fost ca Hrisostom a reusit sa faca schitul cunoscut, iar el a devenit un preot iubit si cautat. In Biserica nu este nevoie de acest gen oameni incontrolabili, asa ca apare planul din 2015 de a fi compromis prin raspandirea zvonului ca e nebun. Atunci pare sa fi intrat el in conflict deschis cu cineva cu care nu trebuia sa se puna.

Cei de la Mitropolie au mai avansat in saptiul public o informatie potrivit careia, in anul 2011, Hrisostom ar fi avut o tentativa de suicid, tot la schitul Tibucani. Cand noi am incercat sa verificam informatia (se spune ca s-ar fi otravit), ni s-a sugerat sa nu mai cautam cai verzi pe pereti, ci sa verificam mai degraba daca Hrisostom s-a otravit, sau A FOST otravit. De altfel, ar fi fost imposibil ca dupa o tentativa de suicid (cel mai mare pacat in religia crestin ortodoxa), sa i se mai fi permis de catre Mitropolie sa se intoarca din nou preot la Tibucani si ar fi fost lasat cel mult ca bibliotecar la manastirea Secu. Deci nici varianta cu tentativa de sinucidere nu prea sta in picioare si se pare ca a fost lansata doar pentru ca preotul sa fie complet discreditat.

O alta sursa apropiata preotului disparut, ne-a mai pus la dispozitie o imagine (foto jos, captura de pe telefonul sursei TvmNeamt) trimisa de Hrisostom in care îi arata ce planuri avea cu schitul Tibucani. Imaginea a fost trimisa catre sursa pe 13 octombrie 2018, deci cu aproximativ 2 saptamani inainte de disparitie. Este vorba despre o poza pe care preotul a scris dintr-o aplicatie de pe telefon ce voia sa faca la schit, cum voia sa-l dezvolte: un altar de vara, un parc si o parcare.

Evident ca aceste lucruri nu erau cunoscute doar de el, ci ajunsesera si la urechile cuiva care este posibil sa fi fost foarte deranjat de faptul ca ”infundarea” lui Hrisostom nu a reusit ci i-a facut mai mult bine decat rau si acesta este pe un val de popularitate crescanda, ba mai mult, avea planuri de extindere si modernizare a schitului Tibucani.

Revenind la mesaj, este foarte curios cum reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei spun ca au informatii de la preoti si de la alte persoane ca Hrisostom a fost vazut prin mai multe locuri din Europa, inclusiv la Paris (din mai multe date obtinute in ultimele zile, rezulta ca BOR are un adevarat serviciu de informatii interne si externe, dar aceasta este cu totul alta discutie asupra careia ne vom opri intr-un alt material). Sa intelegem ca preotul care îl avertiza pe Hrisostom, acum spune ca l-a vazut la Paris? Sa fie Hrisostom tinut la undeva la Paris impotriva vointei sale, sau poate i s-a oferit adapost pentru ca este in pericol?

Preotii cu care noi am vorbit si care vor sa ramana anonimi, sunt de parere ca un cumul de factori, cum ar fi mesaje de genul celui de mai sus l-ar fi dus pe Hrisostom la o cadere psihica (dar nu la nebunie) care in cele din urma l-ar fi determinat sa plece din tara, insa la un moment dat va reveni si in urma acestui scandal va putea aborda de pe alta pozitie problemele sale cu cei care te vor distruge si la propriu si la figurat”. Ei cred ca preotul disparut este in viata.

Este doar o supozitie in acest caz extrem de incalcit, care pe masura ce inainteaza in timp, scoate la iveala lucruri absolut socante despre o institutie reprezentativa a poporului Roman, dar care se pare sa fi deraiat complet de la menirea si misiunea ei, aceea de propovadui invataturile si valorile crestine. Ramane acum ca anchetatorii care investigheaza disparitia, sa stabileasca cine sunt cei despre care Preotul Iosif din Paris spune ca te vor distruge si la propriu si la figurat”. Noi suntem dispusi sa le punem la dispozitie captura de ecran in original, asa cum am primit-o, in caz ca acest amanunt poate fi de ajutor. Vom reveni cu un alt mesaj atribuit lui Hrisostom, in care acesta indica cine ar putea fi persoanele care l-au amenintat direct.

P.S. Din cate se vede, Hrisostom Filipescu a fost convins ca i se va intampla ceva, de aceea a raspandit catre mai multe persoane dovezi ale unui posibil plan odios indreptat impotriva sa.

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

24 COMENTARII

 1. De asta am ajuns așa, acest popor…din cauza unora ca dnul de mai sus căreia “ii arde gâtul”, a altuia necitit și nedus pe la biserică și și-a uitat rădăcinile, a altuia arogant și indiferent și etc…ignoranța și prostia ne vor omorî la propriu!
  In ce hal am ajuns oameni buni? Știți ceva? Din păcate ne cam meritam soarta…nu e posibil sa fim atat de indolenți cu astfel de situații; până când, până unde fraților??? Au fost atâtea și atâtea cazuri cu și despre preoți…și? Ce măsuri s-au luat???? Noi încă dormim…să nu fie somnul de veci!
  Și uitați, așa, pierdem cu oameni de calitate!
  Urât, mi s-a facut scârbă de tot ceea ce se întâmplă în BOR din cauza unor ” preacucernici, preacuvioși și înalți si preaînalți” care au un comportament nedemn de față de cele sfinte și față de oamenii cu adevărat calitativi!
  Oameni buni Treziti-vă până ce nu va fi chiar târziu!
  Sper sa rezolvăm cu bine această situație a acestui OM MINUNAT, protosinghel Hrisostom Filipescu, pe care ni l-a trimis Dumnezeu și noi nu știm sau mai bine spus, unii dintre noi, nu vrem să-l prețuim la adevărata valoare… de ce???? Pentru ca este cu adevărat mult mai bun decât alții???? Pentru ca trăiește cu adevărat după învățătura noastră creștin ortodoxa și o respectă, spre deosebire de alții care au si uitat de juramintele făcute la hirotonie? Ar fi multe de spus… in momentul asta de supărare nici nu reușesc să exprim totul.
  Vă rog, haideți să ne revenim și să facem tot ce ne stă in putinta sa nu ne pierdem si ultimile ” valori” pe care Doamne ni le-a trimis si de la care putem avea numai lucruri bune!
  Doamne ajută sa fie bine cu părintele nostru drag, iertator, iubitor, blând, răbdător și mijlocitor către Dumnezeu, Hrisostom Filipescu!!!
  Multumim domnule redactor Ionuț Corfu!

 2. Aici aveți afirmații argumentate, nu speculații mincinoase:
  m.activenews.ro/stiri-social/Ultimele-noutati-in-cazul-parintelui-Hrisostom-Filipescu-disparut-de-la-Schitul-Tibucani-pe-30-octombrie-153423?fbclid=IwAR08VKX2pT1zUa5DyFLwFT4l-AAPwZV_hF4ZGtapNJypmC4NgsbBP569y4o
  ADMIN: Suparare mare la BOR si la Mitropolie din cate se vede. Si-au pus postacii la treaba dar si pe oamenii din presa. Articolul catre care duce link-ul de mai sus, contine doar ultima postare a preotului Sturzu. O incercare mizerabila de manipulare.

 3. Sunt mai multi preoti calugari maziliti de catre Ciobotea si acolitii lui. Un alt caz este cel al fostului staret de la manastirea Petru Voda, cel pus in functie chiar de catre Pr. Justin Parvu, spre sfarsitul vietii lui. Acel ieromonah a trimis o scrisoare de protest Mitropoliei Moldovei, o scrisoare deschisa, in urma careia a trebuit sa plece din manastire. Razboiul cu Lupii cei mari care distrug BOR din interior, a inceput de la inscaunarea lui Ciobotea, seful lor. Sustineti in continuare ridicarea Catedralei Mandriei si Trufiei, in detrimentul ajutorarii semenilor!

 4. Sunt din Paris si.l cunosc personal pe IPS Parinte Iosif si va pot afirma ca Sfintia Sa nu a scris acel mesaj catre Pr Filipescu. In mesaj se foloseste “îi” sau “îs” in loc de “este” sau sunt” si acestea sunt regionalisme folosite in Moldova. Nimeni niciodata nu l.a auzit pe IPS Iosif exprimandu.se asa. Gasiti pe Apostolia Tv cuvantarile Sfintiei Sale, cititi.i Pastoralele si vedeti ca am dreptate. Daca tineti la adevar si vreti sa scoateti ADEVARUL la lumina, documentativa inainte de a face afirmatii nefondate.

 5. Haideți să ne rugăm împreună, cât mai mulți, pentru părintele. Să-L rugăm pe Domnul să-i întoarcă toată Bucuria, Bunătatea și Iubirea pe care el ne-a oferit-o atât timp. Doamne ajută-l pe părintele ier. Hrisostom!

 6. Hai, băi, terminați odată cu prostiile!
  Vreți rating sau ce?
  N-are voie omul să plece în vacanță? În fond, lipsește de câteva zile nu de câteva luni… Sunteți culmea!
  Mai aveți puțin și îl faceți și pe ăsta sfânt…

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.