Vineri, Muzeul de Istorie si Arheologie va gazdui o serie de manifestari ocazionate de implinirea a 80 de ani de infiintarea institutiei, dar si de sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei. Activitatile vor debuta la ora 10.00, la sala de festivitati a muzeului, cu primirea invitatilor si cu rostirea unui cuvant de salut din partea organizatorilor. Momentul va fi urmat de conferinta „Unire si Unificare”, sustinuta de prof. univ. dr. Ion Agrigoroaie, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si de o comunicare pe tema „Muzeul de Istorie si Arheologie Piatra-Neamt – 80 de ani de activitate”, prezentata de dr. Gheorghe Dumitroaia, dr. Ciprian-Dorin Nicola si dr. Constantin Preoteasa. Programul va cuprinde si conferinta „Constantin Matasa – personalitate a muzeografiei nationale” (prof. univ. dr. Ioan Opris – Universitatea „Valahul” Targoviste), precum si prezentarea cartilor „Constantin Matasa – opera istorica si arheologica” (editori Ciprian-Dorin Nicola, Constantin Preoteasa, Gheorghe Dumitroaia); „5 destine muzeografice”; „Colectionism, muzeologizare, patrimonializare” si „Istoricul Emil Panaitescu si Scoala Romana de la Roma”, de Ioan Opris (prezinta Angelica Moldovan, director al Editurii „Oscar Print” Bucuresti). Intre orele 13 – 14 va avea loc, la sala de expozitii temporare, vernisajul expozitiei „Colectia regala de argint si metal comun a Muzeului National Bran”. Prezinta: dr. Mihaela Cristina Verzea si dr. Narcis Dorin-Ion.
Apariția unui muzeu de arheologie la Piatra-Neamt se leaga de activitatea parintelui Constantin Matasa, personalitate locala cu numeroase preocupari de ordin cultural. Actul de nastere al acestei institutii, autentificat prin marturia scrisa a preotului Constantin Matasa, dateaza din anul 1934.
Din insemnarile parintelui Matasa aflam ca: „la 26 mai 1929 a avut loc solemnitatea inaugurarii noului local al Casei Nationale”, in care se organizau sezatori si conferinte, numarul acestora crescand odata cu dezvoltarea activitatii arheologice. Treptat, activitatea arheologica a luat amploare, iar in 1933 a fost instalat primul mobilier pentru muzeu. In 1934 erau, deja, montate primele vitrine, Casa Nationala devenind Muzeul Arheologic Regional.
Fondatorul Muzeului de Istorie si Arheologie din Piatra Neamt, parintele Constantin Matasa, s-a nascut la 20 ianuarie 1878, in satul Rapciuni (azi Ceahlau), comuna Hangu, judetul Neamt. A fost primul copil din cei 12 pe care i-a avut familia preotului Dumitru Matasa. Dupa ce urmeaza primele doua clase la scoala din satul natal, din 1887 pana in 1891 termina scoala primara urmand primul an de gimnaziu la Piatra-Neamt.
Intre ani 1891-1894 studiaza la Seminarul Teologic din Roman, iar din 1894 urmeaza cursul superior al Seminarului „Veniamin Costachi” din Iasi. In perioada 1900-1904 urmeaza Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii Bucuresti. In anul 1902 se casatoreste cu Ana Constantiniu, iar trei ani mai tarziu isi sustine lucrarea de licenta cu tema „Binele Moral”. Intre anii 1905-1915 slujeste ca paroh la biserica Manastirii Bistrita, iar intre 1907-1912 activeaza, voluntar, ca preot confesor si conferentiar, la inchisoarea din incinta Manastirii Pangarati.
Din 1909 pana in 1912, parintele Matasa ocupa functia de protoiereu al Protopopiatului Piatra-Neamt. In 1915 se muta la Piatra-Neamt, fiind preot slujitor si apoi paroh (din 1918) la Biserica Precista I, timp de peste 30 de ani. Intre 1920-1942, pr. Constantin Matasa a fost director al Scolii de Cantareti din Piatra-Neamt.
Intre 1941-1945, parintele Matasa indeplineste, pentru a doua oara, functia de protoiereu al Protopopiatului Piatra-Neamt, iar in perioada martie-iunie 1947 este, pentru a treia oara, protopop de Piatra-Neamt. Pe 21 mai 1947 este sfintita Biserica Precista I, a parintelui Constantin Matasa. Pe 3 noiembrie 1971, parintele Constantin Matasa moare la varsta de 93 de ani.