Prin activitățile specifice desfășurate de polițiștii nemțeni în decursul anilor 2010-2014, s-a reușit recuperarea a 14 arme vechi, în mare parte confiscate în urma perchizițiilor efectuate.

Serviciul de Investigații Criminale Neamț, prin ofițerul specializat pe linia protejării patrimoniului cultural național și Biroul de Investigații Criminale Roman au recuperat cinci arme cu o importanță istorică, în urma unor perchiziții desfășurate pe raza municipiului Roman și Piatra Neamț.

O mare contribuție în găsirea și preluarea acestor obiecte de interes național au avut-o și colegii Serviciului de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Neamț. Toate cele 14 arme confiscate de-a lungul timpului, au fost supuse procedurii de valorificare de către Serviciul Logistic din cadrul IPJ Neamț, conform reglementărilor legale, fiind obținut avizul pozitiv al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor pentru valorificarea lor muzeală.

Astfel, în scurt timp, armele se vor regăsi expuse în cadrul Complexului Muzeal Neamț.

Printre armele găsite de polițiști se numără și două pistoale Beretta( cu marcaje românești), un pistol Steyr-an fabricație 1912, o armă militară ZB-model 1924( marcată cu cifra regală) sau un revolver Lebel, care prezintă cifra regală pe mâner.

Acestea sunt o serie de piese importante pentru istoria militară a României, din timpul celor două războaie mondiale. Totodată, alte exemplare sunt ilustrative pentru istoria militară a sec. XX, fie că este vorba despre arme de vânătoare sau militare.

Ionut CORFU

sursa: IPJ Neamt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.