Pe fondul cresterii alarmante a numarului de infectari cu Sars Cov 2, începand de luni, 9 noiembrie, se reintroduc declaratiile pe proprie raspundere, insa doar pe timpul noptii, adica se va putea iesi din case doar cu motive bine intemeiate. Premierul Ludovic Orban a vorbit, joi seară, la Digi24, despre restricțiile privind circulația pe timpul nopții, care vor intra în vigoare de luni. “Înseamnă că pe timpul nopții va fi permisă deplasarea la muncă, din motive medicale, deci practic numai acele deplăsri necesare. Magazinele vor fi închise.

Foarte multe cazuri apar la petreceri private care se organizează în spații private, de exemplu în Centrul Vechi, în Herăstrău. Se fac cpetreceri, inclusiv întâlniri. eu am văzut 15.20 de tineri fără mască, fără distanță.

Ce nu înțeleg tinerii? Pot duce boala acasă, la părinți, la bunici și le poate afecta sănătatea. De la 22, 23 pnă la 5, 6 dimineața. Farmaciile le lași deschise, va fi o declarație pe proprie răspundere.

E posibil să se accepte pe format online. să arăți telefonul, să nu fie pe hârtie. Amenzile vor fi pentru nerespectarea regulilor. Dacă ești oprit de poliție și nu te încadrezi în situațiile prevăzute, vei fi amendat“, a spus Ludovic Orban.

In Piatra Neamt si in alte localitati din judetul Neamt unde rata de raspandire este de peste 3 la mie, interzicerea deplasarii pe timpul noptii si o serie de alte restrictii, ar putea intra in vigoare incepand chiar din aceasta noapte, 6 noiembrie, dupa ce Hotararea nr. 52 a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, emisa seara trecuta, va fi adoptata si de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta.

Iata lista cu noile restrictii prevazute seara trecuta pentru localitatile unde rata de infectare a trecut de pragul scenariului rosu:

Începând cu data prezentei hotărâri la nivel național, se instituie obligația purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise și închise, indiferent de valoare ratei de incidență cumulate a cazurilor din ultimele 14 zile.

Toate instituțiile publice, precum și toți operatorii economici publici sau privați au obligația organizării activității și desfășurării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activității nu permite acest lucru, se organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin 1 oră.

În localitățile/județele unde valoarea ratei de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile depășește 3/1.000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22.00 – 06.00. Prin excepție. circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă în intervalul orar 22.00 – 06.00 pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și
locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată
de la distanță precum și pentru achiziționarea de medicamente.

La nivel național pentru toate localitățile unde rata de incidență cumulată este egală sau mai mare cu 6/1.000 de locuitori se va institui măsura carantinării localității cu interzicerea deplasării circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei.

Procedura de instituire a măsurii de carantină pentru localitățile cu incidenta de peste 6 la mie, este cea reglementată prin Legea nr. 136/2020 republicată, privind instituirea unor
măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic şi biologic. Prin excepție, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă în intervalul orar 06.00 – 22.00 pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și
locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată
de la distanță;

c) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale
persoanelor, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

d) deplasarea pentru servicii de îngrijire personală;

e) deplasarea pentru servicii de alimentație publică cu excepția celor destinate
activității desfășurate în restaurante și terase care presupun consumul acestora în incinta
respectivelor spații.

Prin excepție de prevederile, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă în intervalul orar 22.00 – 06.00 pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și
locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată
de la distanță.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt
obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria
răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data
nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării,
data completării și semnătura.

Măsurile stabilite în prezenta hotărâre sunt valabile pe o perioadă de 30 de
zile, la finalul acestora urmând a fi analizată evoluția situației epidemiologice, restricțiile
putând fi eliminate începând cu valoarea inferioară a ratei de incidență cumulată a
cazurilor din ultimele 14 zile în situația unui trend descendent, iar în cazul unui trend
ascendent se vor lua alte măsuri pentru limitarea răspândirii COVID-19.

Ionut CORFU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.