Decapitarea conducerilor Complexului Muzeal Neamt, a Teatrului Tineretului si a Bibliotecii Judetene, a starnit un val de revolta in randul nemtenilor si a produs o unda de soc chiar si la nivel national, importanti politicieni si oameni de cultura reactionand dur in fata acestor nedreptati. A iesit la iveala ca si in alte judete unde PSD detine controlul, s-au facut aceleasi nedreptati, vizati fiind tot oameni de cultura din fruntea unor institutii de profil.
Si cand spunem nedreptati, nu o facem pentru ca cineva considera ca un om este de neinlocuit ci pentru ca sunt niste motive. In primul rand, cei trei (Adrian Alui Gheorghe, Liviu Timus si Iulian Gherca) chiar sunt oameni de cultura, iar CV-urile lor dmonstreaza asta cu varf si indesat. Daca Alui Gheorghe si Timus nu prea mai au nevoie de prezentare, despre Gherca, directorul Complexului Muzeal Neamt, putem spune ca in urma cu mai putin de un an a ajuns in functie dupa un concurs la care a obtinut nota 9,65. E bine, niste politruci ne arata ca dupa cateva luni a uitat tot ce stia si o comisie condusa de un politician, recte Laurentiu Dulama (vicepresedinte CJ Neamt- PMP) ii da nota 6,47, adica nesatisfacator.
Un alt aspect care face ca toata aceasta poveste sa semene cu un circ de doi bani, cu scopul clar de a executa pe cei trei si poate si pe altii, este acela ca nimeni de la nivelul CJ Neamt nu a oferit nicio explicatie pentru motivele care au stat la baza demiterii directorilor acestor institutii culturale. In afara de un ”rezultat final al evaluarii” in cazul lui Alui Gheorghe, in care se arata nota obtinuta (6,89) nimeni nu ofera nici o alta explicatie de genul unui raport in care sa explice negru pe alb, ce bube li s-a gasit celor trei.
Noi am reusit sa aflam din surse apopiate comisiei de evaluare, ce nod in papura i-a gasit Dulama lui Adrian Alui Gheorghe. Pentru ca cu ceva trebuia agatat in fata comisiei, au tot scormonit pana ce au facut ”o mare descoperire”. Tineti-va bine! Dulama i-a reprosat directorului Bibliotecii Judetene ca in proiectul de management, acesta prevazuse ca numarul de salariati sa creasca de la 50 la 60, prevedere pe care nu a respectat-o, numarul salariatilor ramanand tot 50.
Dar stiti de ce nu a crescut numarul de salariati? Pentru ca CJ Neamt nu i-a aprobat fonduri directorului, pentru angajarea a inca 10 oameni. Prin urmare, Dulama a constatat ca managementul Bibliotecii Judetene este defectuos. Orice om normal la cap ar fi constatat ca de fapt Alui Gheorghe a realizat o performanta manageriala, biblioteca functionand in parametri normali cu 10 oameni mai putin fata de cat era nevoie. Ati vazut ceva mai stalinist decat asta?
Si asta nu e tot. Laurentiu Dulama mai ”descoperise” ceva: Biblioteca nu obtinuse fonduri din surse externe, atat de multe pe cat si-ar fi dorit cineva acolo sus, in conditiile in care treaba unui director de biblioteca nu e sa obtina fonduri, pentru ca principalul finantator e Consiliul Judetean. Treaba lui e sa administreze fondurile primite si drept dovada ca asta s-a facut bine, sta faptul ca Biblioteca Judeteana G.T. Kirileanu, sub conducerea lui Alui Gheorghe e in primele cinci pe tara.
Dar cu toate acestea, Alui Gheorghe a facut un proiect pe fonduri europene prin care urmeaza sa se reabiliteze un intreg corp al cladirii bibliotecii, fonduri care urmeaza sa fie aprobate, insa acest proiect nu a putut fi inclus la evaluarea de zilele trecute, pentru ca se desfasoara pe parcursul anului 2017, deci va fi inclus la evaluarea de anul viitor, asa ca nu a putut fi luat in considerare, directorul primind inca o bulina neagra, in final fiind demis.
Noi am aflat pe surse posibilele motive din spatele acestei mascarade cu iz de executie politica:
In cazul Teatrului Tineretului– Dupa cum bine se stie, in 2010 a inceput o actiune de reabilitare a teatrului, pe multi bani, care s-a finalizat cu un adevarat dezastru, lucrarile fiind de cea mai proasta calitate, afectandu-se grav calitatea actului artistic. Liviu Timus, in calitate de director a purtat de-a lungul timpului corespondenta pe acest subiect cu CJ Neamt si cu alte institutii, refuzand sa lase lucrurile asa, adica ascunse sub pres, cum ar fi vrut cineva si se pare ca devenit forte incomod, asa ca a fost executat la ghilotina evaluarii anuale.
Biblioteca Judeteana- Adrian Alui Gheorghe a dat in judecata CJ Neamt (foto-jos) in contencios administrativ, procesul avand ca obiect recuperarea unor diferente salariale pe ultimii trei ani, el avand cel mai mic salariu dintre toti directorii de biblioteci din tara, unde salariile sunt de doua sau trei ori mai mari. Probabil ca cineva a considerat ca Alui Gheorghe trebuie sa-si bage mintile in cap si s-a facut in asa fel in cat sa fie destituit.
Complexul Muzeal Neamt- Administratia orasului Targu- Neamt isi doreste cu ardoare Cetatea Neamtului, mai exact banii care se incaseaza acolo. Asta nu se poate face decat daca obiectivul trece in administrarea primariei. Unele estimari arata ca banii proveniti din incasarile de la Cetatea Neamtului asigura o foarte mare parte din fondurile Complexului Muzeal Neamt, deci nu sunt deloc putini.
„Vom face o solicitare către Consiliul Judetean, să ne fie date în administrare cetatea si casele memoriale Ion Creangă si Veronica Micle, toate aceste obiective fiind situate pe raza orasului. După cum se stie, noi administrăm toată zona din jurul cetătii, în afară de ceea ce este în interiorul zidurilor. Majoritatea turistilor cer relatii de la noi despre acest obiectiv, nu de la Consiliul Judetean. Am vrea să folosim cetatea pentru atragerea turistilor în oras, să punem în valoare tot ce este acolo, să venim cu proiecte noi”, spunea Daniel Harpa in 2013. Solicitarea respectiva a fost repsinsa ferm, dand nastere la tot felul de discutii si speculatii la vremea respectiva, insa incercarile nu au fost abandonate, ele continuand, dar tot fara succes. Directorul Gherca s-a opus si el unei asemenea idei, iar un director obedient ar putea face ca visul lui Harpa sa devina realitate, asa ca Gherca a trebuit ”executat”.
Din pacate, constatam ca interesele financiare sau de alta natura sunt mai presus de orice si se ajunge sa fie afectata activitatea unor institutii culturale si asa vitregite prin subfinantare. Oamenii politici au ajuns sa hotarasca in locul profesionistilor, exact ca in vremuri de trista amintire, cand intelectualii erau prigoniti si aratati cu degetul in piata publica.
Actiunile brutale din aceste zile mai pot fi indreptate inca si totul sta in puterea presedintelui CJ Neamt, care are posibilitatea legala sa convoace alcatuirea unei comisii care sa reanalizeze rezultatele evaluarii celor trei directori si daca nu sa dea un verdict favorabil, macar sa gaseasca motive de destituire plauzibile.
Ionut CORFU
RUSINE!!! JOS CU PSD-UL!!!
ce atata caz domnu Alugheorghe e un tip antipatic cu nasu pe nas cu toate meritele lui – numai ce face el e bine altii nu exista, isi face cv personal cu daciada din biblioteca sper sa ramana afara isi gaseste el un job la cvul lui
„Masacrul” din cultura nu a fost si nu este doar la „varful culturii” nemtene;
aceste practici de a discrimina, discredita si de a elimina din activitate pe anumite persoane (prin incalcarea demnitatii) fiind intalnita intr-o buna parte din aceste institutii de stat, din aceasta provincie istorica;
ostilitatile au fost si sunt indreptate in decursul timpului asupra oamenilor de cultura cu un inalt nivel de pregatire profesionala, asupra expertilor, a specialistilor, a oamenilor cu experienta, cu atestate si doctorate date.;
este vorba in fapt despre un masacru al valorilor, un masacru cu o conotatie profund politica,
in acest context nimic nu e mai distructiv decat „partidul e in toate”;
institutiile sunt practic cotropite de tot felul de „grupuri de interese” aflate la putere,
sub stindardul anumitor partide sau grupari politice;
existand la nivel local o ultra-politizare a acestui sistem corupt;
la nivel de institutii se cultiva in buna parte neo-feudalismul, obedienta si servilismul fata de sefi si conducere,
avansarea si promovarea personalului neavand o baza profesionala,
se merge in general pe relatii.
Este un sistem cu mult ramas in urma, mentalitatea este una cu mult invechita, de ev mediu;
cei care detin puterea se comporta de parca aceste institutii ale statului ar fi proprietatea lor personala, iar
oamenii nu sunt decat simple obiecte fara de valoare, care pot fi inlocuite ori de cate ori doresc acesti vremelnici detinatori puterii;
practicile mai sus descrise nu se mai intalnesc in vest, au ramas doar la noi drept dovada a primitivismului si a grobianismului manifestat din partea unor astfel de oameni fara de scrupule (detinatori ai puterii),
pentru care ceea ce conteaza nu este dacat banul si puterea, lasand in urma lor un dezastru de proportii prin “masacrarea” si distrugerea elitei culturale, a resursei umane cu un nivel inalt de pregatire profesionala.
Sigur ca avem nevoie de o schimbare profunda la nivel de sistem.