AdministratieAlegeriLocal
Citit de: 9 ori

Fostul primar de Borlești și-a cumpărat diplomă, ca să impresioneze alegătorii

Foto- Misiune de salvare dramatică la Săvinești. Salvatorii încearcă de aproape 2 ore să scoată un bărbat de sub dărâmături
Răzbunare extremă la Girov- A dat foc întregii gospodării, apoi s-a spânzurat

Uneori, edilii recurg la metode si gesturi din cele mai trasnite pentru a-si pastra scaunele si avantajele functiilor publice, iar alteori, sunt dispusi sa apeleze la idei care-i plaseaza mult sub demnitatea functiilor pe care le ocupa, exact din aceleasi motive amintite mai sus.

Este si cazul fostului primar de la Borlesti, Vali Puica. Acesta si-a cumparat o diploma denumita ”Certificat primar de încredere” si a afisat-o cu mare mandrie pe contul lui de facebook in timpul campaniei electorale pentru alegerile locale care tocmai au avut loc. Puica nu a mai avut voie sa candideze pentru ca încalcat legea, dar s-a folosit de diploma cumparata de pe net, pentru a-l sustine pe candidatul ”mostenitor” recrutat la de firma lui ”cumatru Ginel”, in speranta ca va continua sa ramana din umbra la butoanele comunei, asa ca a aruncat in lupta inclusiv un ”Certificat” fals.

Ca o paranteza fie spus, la Borlesti tocmai a izbucnit un scandal mai putin mediatizat. Este vorba despre o angajata protejata a fostului primar Puica, despre care tocmai s-a descoperit ca are 10 clase, dar a folosit la angajare o diploma de studii superioare falsa. Deci la Borlesti, diplomele de acest gen sunt ”boală grea”, asa ca primarul (fostul) nu avea cum sa ramana neatins. Ba chiar se spune ca la Borlesti exista o persoana care detine cheia de acces la o adevarata rețea de falsificatori de diplome de studii, dar despre asta poate ne vor lamuri anchetatorii.

In luna aprilie a acestui an, Vali Puica si-a cumparat si el o diploma de la o firma ”no name”, ca sa dea bine in fata alegatorilor in campania de sustinere a mostenitorului la tronul comunei.

Diplomele acestea sunt de fapt o teapa pentru fraieri, iar tvmneamt.ro a demontat-o in articolul ”Aviz amatorilor! Țeapa cu certificatul, autocolantul care costă 240 de lei”, publicat in luna noiembrie 2017. In articol este vorba despre o diploma ”Certificat firme de incredere”, la fel ca si ”Certificat primar de incredere” al lui Puica, dar care se observa foarte usor ca sunt facute de aceiași țepari, avand aceleasi elemente de identitate vizuala.

Prin urmare, ori Vali Puica a fost tepuit de niste ”smecheri”, ori a folosit cu buna stiinta o hârtie fără nicio valoare, pentru a-și țepui și el la randul lui, consatenii. Chestie care tine de IQ în ambele variante.

Iata textul materialului publicat de tvmneamt.ro in anul 2017, despre cum se obtin astfel de ”Certificate”:

Cand vine vorba de facut bani din nimic, imaginatia unora atinge cote nebanuite. Bine-nteles ca ingredientul de baza este credulitatea ”fraierilor” alesi drept tinta si ceea ce veti vedea in continuare miroase de la o posta a escrocherie cu acte in regula, care castiga tot mai mult teren.

Telefon primit la redactie in urma cu o luna. La capatul celalalt, o voce feminina care dupa intonatie, pe repede inainte, citea de pe ceva:

Firma dumneavoastra a fost verificata si s-a constatat ca nu aveti reclamatii. Printr-un program desfasurat la nivel european (n.n. asta cu ”european” prinde bine indiferent in ce context o folosesti) societatea pe care o reprezentati a fot aleasa pentru a i se oferi ”Certificatul Firma de incredere”. Acest proiect are succes în special datorită observaţiilor comprehensive efectuate în mediul online, a tehnologiilor emergente, a schimbărilor distincte în modelele de afaceri existente, dar și în tendinţele comportamentului și reacţiilor consumatorilor……” (n.n. ultima fraza e ceata totala, nu intelege nimeni nimic). Deci verificarile se fac in baza unor procedee ultrasofisticate, pe care nu le poti intelege, oricat te-ai stradui.

Dizertatia continua aproximativ 3 minute si pare ca nimic nu o poate opri pe cea care ar vrea sa credem ca ne-a pus Dumnezeu mana in cap.

Intr-un final, aflam si cat costa toata treaba asta: ”Doar 240 de lei, taxa unica, apoi nu veti mai fi nevoit sa platiti altceva” si incepe sa turuie din nou despre cum va inflori afacerea si cata incredere vor prinde potentialii parteneri in firma ta. In schimbul banilor, vei primi un certificat „Firmă de Încredere” si ”autocolante cu logo-ul „Firmă de Încredere” care pot fi aplicate pe automobilul companiei sau, la vedere, pe ușa biroului sau pe vitrine. Autocolantele sunt atent lucrate, rezistente la apă, de foarte bună calitate, asigurând o utilizare îndelungată. Versiunea tipărită a certificatului se realizează pe hârtie de foarte bună calitate. Acesta este un document care atestă faptul că societatea este cu adevărat o companie corectă. Pe acest certificat apar numele complet al organizației și ceea ce este recunoscut prin respectivul certificat. Acesta poate fi plasat oriunde în sediul central al companiei”, mai zice femeia.

Deci un autocolant ”rezistent la apa timp indelungat” si o bucata de ”hartie de foarte buna calitate” costa doar 240 de lei, cu tot cu instructiuni pentru locurile in care poti sa le pui. Adevarul e ca cine s-ar fi gandit ca un autocolant ar putea fi lipit, iar un certificat ar putea fi ”plasat oriunde in sediu”.

Normal ca am trimis-o la plimbare pe doamna de la telefon, insa ne-am apucat sa verificam ce si cum. Si am aflat ca in judetul Neamt nu sunt deloc putini cei care au luat de buna teapa asta, unii chiar laudandu-se cu respectivele certificate chiar si pe retelele de socializare.

Dupa cum scrie si pe asa-zisul certificat, acesta a fost emis ”datorita lipsei parerilor negative in mediul online, la adresa firmei respective”. O ineptie care ar putea fi sesizata si de un copil de gradinita. A se mai observa ca nicaieri nu scrie vizibil cine o emite, inafara de datele de pe stampila.

”Afacerea” asta este destul de veche si in presa centrala erau trase semnale de alarma inca din februarie 2016 (Fraiereala cu Certificatul „Firmă de Încredere” 2016)

Pe retelele de socializare apar postari sponsorizate prin care administratorii de firme sunt indemnati sa-si inregistreze firmele ca fiind de incredere.

Intre timp, oamenii si-au facut si un site si am descoperit ca tot ce ni se spunea la telefon era citit cuvant cu cuvant de pe site-ul respectiv (firmadeincredere.ro). La rubrica de contact a site-ului nu apare niciun nume, exista doar o adresa dintr-un cartier modest din Bucuresti, un mail si un numar de telefon la care cel putin noua nu ne-a raspuns nimeni.

La institutiile cu competenta in domeniu, nu stie nimeni nimic despre programul respectiv desi ar fi fost normal ca macar la Registrul Comertului sa se fi stiut daca exista o actiune oficiala in acest sens. In afara de asta, doar o institutie a statului poate dispune de informatii detaliate despre o firma, pentru a putea constata daca aceasta are abateri sau nu.

Din cate am reusit noi sa aflam, probabil nu intamplator, sunt vizate firme relativ noi, infiintate de un an, maximum doi. De exemplu, in 2016 in Romania au fost infiintate peste 100.000 de firme. Daca s-a reusit pacalirea a cel putin  10% dintre administratori, s-au incasat peste 50.000 de euro, o suma destul de frumusica.

Prin urmare, nu se poate concluziona decat ca niste baieti au gasit o nisa de exploatare a naivitatii unora si vand cartoane la preturi deloc de neglijat, prin metode la limita legii, daca nu cumva ar putea fi chiar escrocherii. In orice caz, ni se pare foarte grav faptul ca o firma oarecare se erijeaza in autoritate emitand certificate de buna purtare.

Poate nu ar fi rau ca autoritatile sa se autosesizeze si sa verifice daca aceasta ”afacere” este legala, mai  ales ca in mediul de afaceri se pot produce confuzii grave care pot afecta relatiile economice dintre firme. Credulii ar putea considera ca daca nu esti in baza de date ”Firma de incredere”, ai probleme si ar putea proceda in consecinta. Efectul poate fi si invers, adica o firma poate avea incredere intr-o alta firma cu probleme, fiind indusa in eroare de un certificat de acest gen.

Deci, aviz amatorilor!

Ionut CORFU

Distribuie știrea:

Etichete: ca să impresioneze alegătorii, Fostul primar de Borlești și-a cumpărat diplomă
Articolul anterior
Foto- Misiune de salvare dramatică la Săvinești. Salvatorii încearcă de aproape 2 ore să scoată un bărbat de sub dărâmături
Articolul următor
Răzbunare extremă la Girov- A dat foc întregii gospodării, apoi s-a spânzurat

Ești de acord? Sau ai altă părere?

3 comentarii. Leave new

  • Bună ziua, sunt cetățean din comuna Borlești, vă mulțumim că prezentați adevăratele probleme ale comunității noastre. Au ieșit în aceste zile foarte multe nereguli la suprafață referitoare la angajări făcute în primărie pe bază de diplome false.

    Răspunde
  • Ma ce tot mancati cacat aourea omul acezta a obtinut diploma pe meritul lui sunteti invidiosi daca va tine faceti si voi ce a facut omul asta pentru comuna lui vedetiva de treaba voastra si lasati prostiile

    Răspunde
  • Ciubeica Dumitru
    7 octombrie 2020 18:19

    Nu e o noutate cu diplomele false a domnului Puicuță….inainte dumnealui se ocupa si cu premise de conducere false…dar nimeni nu vorbește de frică!dumnealui a ajuns un fel de Putin a comunei !are lăudători ce ii aduc „osanale”,dar sunt si persoane care nu vorbesc de frică de frică ca își vor pierde locul de muncă ,chiar din primărie!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed