Joi, 20 octombrie 2016, ora 19.30, la Cinema Dacia – Panoramic va avea loc Proiecția de Gală a filmului “Afacerea Est”, în regia lui Igor Cobileanski. 
Evenimentul este organizat cu sprijinul Teatrului Tineretului Piatra Neamț. Din distribuția filmului fac parte și actorii Teatrului Tineretului – Cezar Antal (rolul Gipsy) și Florin Mircea jr (rolul Iacov Moisevici).

Producator:Iuliana Tarnovetchi/ ALIEN FILM Co-producator: Just a Moment/ Lithuania Brio Film/ Rep Moldova

Filmul are ca protagoniști actori cunoscuți de teatru și film din România și Moldova, ca Ion Sapdaru, cunoscut pentru rolurile din 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007) de Cristian Mungiu, A fost sau n-a fost (2006) de Corneliu Porumboiu sau California Dreamin’ (2007) de Cristian Nemescu

Actorii au fost atent alesi pentru a vorbi cu accent basarabean. Ion Sapdaru (Petro), Constantin Puscasu (Marian), Daniel Busuioc (Vasile) si Anne Marie Chertic (Veronica) sunt actori ai Teatrului National din Iasi. Primul este binecunoscut publicului roman si nu numai din rolurile sale in “A fost sau n-a fost”, “California Dreamin’” si altele, in timp ce Daniel Busuioc e chiar directorul artistic al teatrului din Iasi.

Limba vorbita in film are un puternic accent basarabean, astfel incat pronuntia anumitor cuvinte este greu de inteles de spectatorul roman. Asadar filmul va fi distribuit in cinematografe cu subtitrare in romana.

Afacerea Est va fi primul film romanesc care va fi proiectat cu subtitrare in romana – argument care va functiona si in contextul unei comunicari de marketing complexe, la nivel national.

Filmări au avut loc in perioada 28  iulie – 17 august 2015, în peste 57 de locații și 87 de decoruri.

Filmul Afacerea Est este un film fermecător, tragic şi totuşi comic, despre cât de absurdă şi sarcastică poate fi viaţa.

Afacerea Est spune povestea unei prietenii conjuncturale dintre doi moldoveni, Marian (Constantin Pușcașu), un intelectual de provincie, și Petro (Ion Sapdaru), un oportunist plin de idei. Cei doi se avântă într-o călătorie nebunească în căutarea banilor necesari pentru a-și îndeplini visurile: Marian vrea să se căsătorească cu Veronica (Anne Marie Chertic), în timp ce Petro își dorește o macara pe care s-o închirieze. Ei decid să devină parteneri de afaceri și încep să lucreze la un plan: să vândă un vagon de potcoave. Planurile li se dau peste cap, dar cu toate acestea Marian și Petro nu își pierd optimismul și încearcă alte metode de a se căpătui.

Afacerea Est e un film cald, tragic si totuşi comic, despre cat de absurda si sarcastica poate fi viata.

IGOR COBILEANSKI  Igor Cobileanski este un cunoscut regizor si scenarist din Republica Moldova.

Absolvent al UNATC Bucuresti, Igor a debutat in lungmetraj in 2013 cu “La Limita de Jos a Cerului”. Filmul a participat la circuitul festivalier 2013-2014: a fost selectat la festivalurile de film Karlovy Vary, Varsovia, Liz si a castigat premiul FIPRESCI la Cottbus.

La scurta vreme apoi scurt metrajul “Colectia de Arome” a avut un traseu festivalier bun; Clermont-Ferrand, Busan si Cairo sunt cele mai importante festivaluri de film la care a participat.

Am filmat vara trecuta in niste zile arzatoare; pe platoul de filmare era foarte cald, praf, si toti eram transpirati. Un spatiu lenes, in care chiar orice tentativa de a te misca e mult mai complicata decat de obicei, pentru ca te topesti. Partea buna e ca acest lucru a reusit sa treaca si de camera si da imaginea dezolanta pe care mi-am dorit-o”, declara regizorul

Ionut CORFU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.