Pe surse, MCV-urile de Politia Rutiera din Piatra- Neamt, au fost ”dotate” cu tehnica de urmarire audio-video la Bucuresti, la inceputul lunii aprilie, cand sub pretextul recalibrarii aparatelor radar si a actualizarii soft-urilor, masinile au fost duse in capitala, unde a fost montata aparatura pentru probarea faptelor politistilor.

Din informatii care nu pot fi inca verificate, rezulta ca toate MCV-urile de la rutiera din judet au fost duse in acea perioada la Bucuresti si daca zvonul se confirma, inseamna ca in perioada urmatoare vom mai asista si la alte actiuni ale procurorilor. De altfel, dupa punerea sub acuzare a celor 14 politisti, se vehicula zvonul ca in zilele urmatoare urmeaza sa fie dusi la audieri, inca cel putin patru politisti, ceea ce deocamdata nu s-a intamplat.

Politistii vizati au ”mirosit” la un moment dat ca ceva nu este in regula si unul dintre ei chiar si-a luat concediu in luna aprilie si daca ar mai fi stat macar o saptamana in concediu ar fi scapat, spun aceleasi surse. Deocamdata nu este clar daca ei au fost informati de cineva ca li se pregateste ceva, sau doar au intrat la banuieli dupa ce MCV-urile au fost duse la Bucuresti.

De altfel, faptul ca tehnica de monitorizare a fost pusa pe masini la Bucuresti, ridica un alt semn de intrebare si conduce spre ipoteza ca procurorii au preferat sa nu colaboreze cu institutii din Neamt, pentru ca aveau serioase banuieli ca de aici vor ”rasufla” informatii.

Din surse apropiate politistilor implicati in acest dosar, aflam ca dupa o zi de serviciu ei ajungeau acasa cu minim 1.500 de lei din spagi si multi dintre ei isi permiteau sa-si achizitioneze locuinte dar si autoturisme scumpe.

Salariile lor erau undeva intre 3.000 si 4.000 de lei lunar.

Conform referatului de arestare a șefului biroului Poliției Rutiere din Neamț și a celor 6 subalterni reținuți, între lucrătorii de poliție, ca membri ai echipajelor de control, a existat o “unitate de voință”, acțiunile acestora fiind “premeditate și dirijate” în sensul obținerii unor foloase necuvenite, și nu al respectării de către conducătorii auto a normelor rutiere referitoare la viteza de deplasare legală.

“În acest sens, este de menționat și faptul că din cercetari rezultă că lucrătorii de poliție suspicionau posibilitatea de a fi interceptați audio și în multe cazuri luarea sumelor de bani cu titlu de mită se realiza doar prin semne, astfel că în timp ce primeau sumele de bani necuvenite, discuțiile acestora privind constatările și sancțiunile nu aveau corespondent în imagini”, arată DNA.

Polițiștii au fost monitorizați între 22.04.2016 — 18.05.2016 și pe parcursul a 25 de servicii efectuate în echipaje de doi sau trei lucrători, lucrătorii de poliție au primit sume de bani cu titlu de mită de la numeroși conducători auto, în legătură cu atribuțiile de serviciu.

“De asemenea cu ocazia percheziției asupra autospecialei de poliție marca Dacia Logan cu numărul de înregistrare MAI—(…), în torpedoul acesteia a fost identificată și ridicată o carte cu conținut religios având titlul “Sfântul Iov din Uglea, fiu al Maramureșului (1902-1985), Viața, Minunile și Acatistul”, carte ce corespunde cu aceea în care lucrătorii de poliție rutieră introduceau sumele de bani primite cu titlu de mită (…)”, spun anchetatorii.

Procurorii susțin că oricare ar fi fost componența echipajului ce efectua servicii pe autospeciala respectivă se lua mită de la șoferi, ceea ce dovedește că această practică este “frecvent uzitată de mare parte din lucrătorii de poliție din cadrul Biroului Rutier al Poliției municipiului Piatra Neamț, constituind o importantă sursă de venituri ilicite pentru aceștia”.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.