Fermierii și transportatorii au protestat astăzi și în Neamț, în zona orașului Roman, unde traficul rutier a fost aproape blocat, ore bune. Prefectul Adrian Niță s-a deplasat la fața locului, unde s-a așezat (la propriu) la masa discuțiilor cu protestatarii. După ce a trecut în registru toate revendicările, Adrian Niță le va transmite guvernului și concluzionează că problema cea mai arzătoare a transportatorilor, este asigurarea obligatorie. Mâine, prefectul se va întâlni cu reprezentanți ai Poliției, ISCTR, APIA și Direcției Agricole, însoțit de câte 5 reprezentanți ai celor două categorii de protestatari.

 

Am avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții transportatorilor și ai agricultorilor pentru a le asculta doleanțele și a putea, ulterior, să demarăm procedural toate formalitățile legale necesare pentru ca toate acestea să ajungă la factorii de decizie centrali, respectiv guvern, ministere, etc.
Consider că este important ca protestatarii să fie ascultați, astfel încât decidenții să înțeleagă problemele care îi frământă și, împreună cu ei, să găsească soluții la acestea.
Una dintre cele mai importante și, deocamdată, o principală revendicare nerezolvată, este problema RCA. 
Aceasta însă, implică mai mulți factori de decizie: ASF, Consiliul Concurenței ș.a.. Aici, deciziile trebuiesc luate și în acord cu reglementările Uniunii Europene în materie și cu principiul pieței libere.
Solicitarea transportatorilor de a putea plăti RCA-ul în rate, fără a fi penalizați pentru asta, este îndreptățită, iar ASF trebuie să găsească o soluție în această privință.
De asemenea, este rezonabilă și solicitarea transportatorilor de a-și putea suspenda RCA-ul pe perioade predefinite, precum și posibilitatea de a achiziționa RCA pe perioade mai mici de 1 an de zile, pentru cei care au activități sezoniere.
După această primă discuție în care am notat care ar fi problemele pe care aceștia le reclamă, urmează ca mâine , 17 ianuarie, să am o altă întâlnire cu câte 5 reprezentanți ai fiecăruia dintre ei și cu reprezentanți ai Poliției, ISCTR, APIA, Direcției Agricole.
În final, vom transmite către centru un material sintetic, corect și bine documentat, pe baza informațiilor preluate din teren și din consultarea tuturor factorilor interesați și în drept.
De altfel, pentru cele mai multe dintre problemele ridicate s-au identificat soluții, și chiar primul ministru a cerut urgentarea adoptării actelor normative pentru implementarea lor. Atât premierul Marcel Ciolacu, cât și miniștrii de resort sunt dispuși să continue dialogul oricât va fi necesar pentru a soluționa și celelalte revendicări.
Țin să mulțumesc tuturor celor care au ales să își exprime nemulțumirile, pentru maniera civilizată în care au făcut-o! Am convingerea că dialogul este calea rezolvării problemelor”, transmite Adrian Niță pe facebook.
I.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.