Sase copii din Zanesti, cu varste cuprinse intre 8 si 12 ani au fost depistati cu TBC (Tuberculoza). La aceasta ora, cinci dintre ei sunt internati la Spitalul Pașcanu din Iasi, supranumit de presa locala, ”Spitalul Groazei”.

La solicitarea tvmneamt, DSP Neamt a confirmat oficial existenta cazurilor, insa spune ca nu putem vorbi despre un focar pentru ca boala a fost confirmata 100% la doar doi copii, iar focar este atunci cand sunt minim 3 cazuri. Alti patru copii sunt suspecti de TBC si au fost internati la spitalul amintit pentru investigatii suplimentare si tratament, insa unul dintre ei a fost externat intre timp, iar la aceasta ora mai sunt internati cinci, toti din Zanesti.

Cele doua cazuri care acum sunt confirmate au fost depistate pe 16 mai. Este vorba despre un copil de clasa a VII-a si un copil de clasa a IV-a. Dupa ce s-a extins ancheta DSP, au fost descoperite si celelalte cazuri, iar de atunci nu au mai aparut altele noi, deci situatia este oarecum sunt control, potrivit DSP Neamt.

Tuberculoza afecteaza cel mai adesea plamanii, dar poate interesa orice parte a organismului (pleura, ganglioni, oase, meninge, aparat uro-genital etc). Incidenta bolii este scazuta in tarile dezvoltate (America, vestul Europei) si crescuta in Africa, Asia de Sud –Est si estul Europei. Romania  in anul 2008 ocupa primul loc in Uniunea Europeana si locul patru in Europa dupa Kazakstan, Republica Moldova si Kyrgystan.

Parintii celor 5 copii ramasi internati in spitalul Pașcanu din Iasi sunt extrem de nemultumiti si chiar revoltati de conditiile din spitalul pe care l-au comparat cu un grajd, aspect care reiese foarte clar din pozele facute astazi la fata locului si ajunse la redactia tvmneamt.

Anul trecut, presa locala din Iasi spunea despre spital ca este ”Spitalul Groazei”

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.