Guvernul Orban a aprobat in sedinta de joi (30 aprilie) OUG-ul cu care PNL speră sa-si cumpere linistea si implicit voturile, la alegerile locale si parlamentare care urmeaza… nu se stie cand, dar vom vedea. 200 de milioane de lei (peste 45 de milioane de euro) vor ajunge in conturile televiziunilor, radio-urilor si publicatiilor scrise (tipar si online), in perioada imediat urmatoare, sub forma unei campanii de informare privind pandemia de coronavirus. Desi OUG-ul a fost adoptat in urma cu peste 48 de ore, subiectul a fost abordat la ”si altele” de o mica parte din presa centrala, iar presa locala din Neamt l-a ignorat total, in afara de tvmneamt.ro, evident.

Bugetul total de 200 milioane de lei va fi alocat astfel furnizorilor de servicii media și promovare: 55% pentru televiziuni (8% locale și 47% naționale), 23% pentru publicații online (5% locale și 18% naționale), 12% pentru radio (4% local, 8% național), 5% pentru ziare, reviste, periodice, 4% pentru publicitatea Outdoor, 1% pentru producătorii de conținut ai campaniei.

In Ordonanta sunt prevazute anumite conditii pentru fiecare entitate media care ar urma sa primeasca bani (dupa calculele noastre, un site local cu un trafic cum are tvmneamt.ro ar trebui sa incaseze undeva intre 5.000 si 10.000 de euro), insa au fost lasate si portite pentru ca redactiile neprietenoase sa ramana pe dinafara (vezi mai jos textul OUG integral).

Desi initiativa a aparut in spatiul public inainte cu doar cateva zile inainte sa ia forma unei OUG, se vede treaba ca in judetul Neamt se stia de mai demult despre intentiile Guvernului PNL. Pentru cine nu stie, PNL Neamt pregateste deschiderea unui post de televiziune local sub sigla Antena3, post care va primi si el o buna parte din cei aproximativ un milion de euro, cati revin fiecarui judet. Postul are deja licenta de emisie, va emite 2-3 ore pe zi si este controlat printr-un apropiat al lui Gheorghe Stefan (Pinalti) si al lui Mugur Cozmanciuc, seful PNL Neamt. Dar despre Antena3PNL de Piatra Neamt, vom vorbi pe larg intr-un alt material.

Pentru banii dati de Guvernul PNL, redactiile vor publica ”anunturi de interes public” legate de epidemia de coronavirus. Adica redactiile la care vor ajunge cei peste 45 de milioane de euro, vor publica in schimbul banilor, mesaje de genul ”Spalati-va pe maini!” sau ”Folositi sapunul!”. In acest timp, prin grija deosebita a sefului ISJ Neamt, Mihai Obreja (PNL), mii de copii din judet nu pot participa la cursurile scolare online, pentru ca nu au nici internet si nici dispozitivele necesare, dar si acesta este un subiect asupra caruia vom reveni.

Mai jos, textul OUG-ului aprobat de Guvernul PNL joi, despre care presa locala din judetul Neamt nu sufla un cuvant:

PROIECT-in-vederea-avizarii.pdf

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.