Economia judetului Neamt este intr-o stare nu prea buna, ba chiar ingrijoratoare am putea spune.
Cel putin asta arata cifrele lucrarii anuale, ”Starea Mediului Economic 2016”, publicata de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si prezentata de Mihai Apopii, presedintele Camerei de Comert si Industrie Neamt, in conferinta de presa de astazi.
Pentru judetul Neamt, Indicii Productiei Industriale au scazut cu 10,7% fata de anul 2015, iar indicii Cifrei de Afaceri pe total au crescut cu 4,3%. Dupa Indicii Productiei Industriale, Neamt este pe ultimul loc pe tara.
Numarul salariatilor in 2016, era in crestere cu 3.418 persoane fata de anul precedent, iar numarul persoanelor salariate reprezinta 14,41% din totalul populatiei (locul 36 pe tara).
De remarcat este faptul ca in 2016, in judetul Neamt existau doar 3 firme cu peste o mie de angajati, in timp ce alte judete, cum ar fi Bistrita Nasaud, au si cate 14 firme cu peste 1.000 de angajati.
La somaj, in 2016, judetul Neamt era pe locul 15 pe tara, pe primul loc fiind Vaslui, iar pe ultimul Judetul Timis.
La pensionari, Judetul Neamt ”sta si mai bine” fiind pe locul 6 la numarul persoanelor iesite la pensie, acestea reprezentand 20,14% din totalul populatiei, in timp ce numai 14,4% din populatie sunt salariati, astfel, unui salariat ii revin 1,4 pensionari.
La toate acestea se adauga migratia fortei de munca de la privat la stat, atrasa de salariile foarte mari din sectorul bugetar: ”Trebuie remarcata concurenta neloiala facuta de stat prin oferirea de salarii foarte mari acordate fara criterii de performanta clare pe pe fiecare post, lucru care duce la o migratie din zona privata in zona de institutii publice. In mediul economic, cresterea de salarii este strict legata de cresterea productivitatii. Este necesara interventia statului prin luarea de masuri care sa dea un impuls de dezvoltare mediului antreprenorial cum ar fi dinamizarea programului pentru start-up-uri, facilitati acordate firmelor care doresc sa investeasca in Neamt, un pachet de sustinere pentru firmele care deja opereaza aici, clarificarea cadrului legislativ si in primul rand, crearea de conditii pe infrastructura rutiera. Vreau sa vad si eu un drum modern care sa duca in afara judetului. Cand vine un investitor, prima data se intereseaza de infrastructura rutiera, apoi de facilitatile fiscale”, a declarat Mihai Apopii.
La nivel national functioneaza 597.000 de firme cu capital integral romanesc si 36.796 de firme cu capital integral strain. Firmele romanesti au 2.496.000 de angajati si 10,4 miliarde de lei profit brut, in timp ce firmele straine au 730.000 de angajati si 4,3 miliarde de lei, profit brut.
Ionut CORFU