Judetul Neamt este din nou tinta escrocilor ”Accidentul”. In noaptea de 29/30 septembrie, au dat o lovitura in comuna Negresti unde o batrana de 72 de ani a ramas fara 2.200 de lei. La Negresti, escrocii au actionat in jurul 23 (Vezi stirea AICI!). De fapt, batrana de la Negresti nu era prima victima pe ziua respectiva. Cu cateva ore inainte, în jurul orei 15, escrocii tepuisera o alta batrana, de data aceasta din satul Agârcia, comun Alexandru cel Bun.
Modul de operare in cazul Agarcia a fost identic cu cel folosit la Negresti. Potrivit purtatorului de cuvant al IPJ Neamt, batrana de 78 de ani a fost sunata de catre un necunoscut care s-a recomandat a fi medic si care i-a spus ca o ruda apropiata a avut un accident și îi trebuie bani. I s-a mai spus sa puna banii intr-o sacosa pe care sa o agate in gardul locuintei, sa intre inapoi in casa si sa nu iasa sub nicio forma. Astfel, batrana din Agârcia a ramas fara 5.850 de lei, si nu a putut da niciun indiciu despre cei care au luat banii.
Si pe aceasta cauza, politistii au deschis dosar penal, la ora redactarii, fiind format deja un cerc de suspecti.
Sfaturi de la Poliţie pentru a evita astfel de țepe:
Primul sfat al poliţiştilor pentru a evita o astfel de înşelăciune este să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi sunaţi pentru confirmare acolo.
Poliţia mai îndeamnă ca, în cazul în care sunteţi sunaţi de astfel de persoane şi nu reuşiţi să aflaţi dacă informaţiile sunt corecte, să solicitaţi o întâlnire directă pentru a le da banii şi să sunaţi în acelaşi timp la 112, cerând ajutorul Poliţiei.
Pentru a împiedica „documentarea” hoţilor despre familia dumneavoastră, Poliţia recomandă să fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător: „Este posibil ca acestea să vă urmarească, să încerce să se împrieteneasca cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini. Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini”.
Ionut CORFU