Cristian Bîrzu, romascanul retinut astazi de procurorii DIICOT pentru terorism (Vezi stirea AICI), este un infractor extrem de periculos. Acum in varsta de 40 de ani, el a fost cercetat si condamnat in nenumarate randuri atat in tara cat si in strainatate, pentru infractiuni grave, inca de la varste fragede.

In anul 1996, pe cand avea doar 19 ani, impreună cu un alt român au pătruns în casa unui german, Handrick. Acesta iesise din locuintă, timp în care au intrat cei doi români. Imediat ce victima s-a întors, a fost atacată cu un briceag. Cu cordoane de la halate de baie au legat victima de mîini si de picioare, dar au renuntat la călus deoarece neamtul a afirmat că este bolnav de inimă. Au cerut bani si bijuterii, iar în timp ce celălat a trecut la căutări, Bîrzu a tinut cutitul la gîtul victimei. Au dat de un portofel cu 1.400 de mărci si de un card, iar sub amenintarea armei au obtinut codul PIN. După ce au lovit bătrînul cu pumnii în fată, au obtinut informatii si despre alte valori. Si-au tras mănusi pe mîini si într-un geamantan au înghesuit ochelari cu rame valoroase, de 3.000 de mărci, un inel cu montură de smarald si briliante de 6.500 mărci, un alt inel cu 4 briliante estimat la circa 2.500 de mărci, alte podoabe cu safir de 1.900 de mărci. În plus au mai luat o brichetă de marcă de circa 850 de mărci, bijuterii, o monedă veche cu imaginea tarinei Ecaterina cea Mare, de 2.000 de mărci, lăntisoare, obiecte de îmbrăcăminte si aparatură foto de alte cîteva mii de mărci.

Au mai sustras 10 sacouri si toti pantalonii din dulap si nu s-au dat în lături nici de la lenjeria de corp. Parte din bunuri nu au fost estimate, dar pentru cele pentru care s-a stabilit valoarea, paguba este de circa 24.000 de mărci germane. Nu a fost omisă nici aparatura electronică, pe care făptuitorii au smuls-o de la locul ei, dar nu au mai luat-o deoarece nu aveau cu ce să o transporte. Greseala lui Bîrzu a fost că a lăsat la locul faptei un pachet de tigări si un pix. Au plecat în grabă si au abandonat bătrînul imobilizat. Victima a reusit să se dezlege abia după 7 ore si a ajuns la un vecin, de unde a anuntat autoritătile. Handrick, care urma să fie supus unei operatii pe cord după cîteva zile, a suferit un soc si a ajuns la spital cu un hematom la ochiul drept, plus o tăietură pe partea stîngă a gîtului, relata in 2008, Monitorul de Neamt

In anul 2007 a fost condamnat de Tribunalul Neamt la 7 ani de închisoare pentru trafic de persoane, proxenetism, lipsire de libertate, vătămare corporală, complicitate la tîlhărie si viol. Tot atunci a fost obligat la plata a 8.500 de euro cu titlu de daune si s-au dispus confiscări de 8.900 de euro si 350 de lei. Sentinta este din mai 2007, dar Bîrzu a atacat-o, iar Curtea de Apel Bacău a casat sentinta initială si a trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Neamt. Conform actului de inculpare emis de procurorii DIICOT, faptele au avut loc în 2005, fiind identificate 8 părti vătămate, 5 dintre acestea fiind minore. Metoda de racolare era una atipică, adică Bîrzu îsi punea la bătaie sarmul personal, cu promisiuni de prietenie si chiar căsătorie. Apoi, prin violentă le-a obligat să întretină relatii sexuale contracost. Victimele au fost în special din zona Roman. Fetele trebuiau să meargă acasă la clienti, ori la moteluri din zonă. Cele mai „căutate“ dintre ele au fost trimise să „exerseze“ si în alte localităti din tară, în special în localuri sau cluburi de noapte din Cluj Napoca. Acolo, aveau sarcina să racoleze clienti dispusi la partide de sex, pentru care tarifele impuse de învinuit erau de 100 de euro pe oră. Toti banii au intrat în buzunarul lui Bîrzu, care i-a pretins uneia din victime si cei 4.000 de euro încasati pentru prestatia de la un club. Parte dintre ele au fost exploatate sexual în Spania, iar altele au fost vîndute unor bărbati interesati de cîstiguri rapide (sursa: Monitorul de Neamt)

Romascanul este cunoscut drept unul din cei mai violenti traficanti, iar fetele care se opuneau aveau parte de tratamente groaznice. Pentru a nu lăsa urme, el le înfăsura într-un covor, după care le bătea. Bîrzu are mai multe condamnări, toate pentru fapte cu violentă inclusiv pentru lovituri cauzatoare de moarte.

Bîrzu a fost suspectat si de legaturi cu temutul clan interlop Clamparu, pe vremea cand coordona retele de prostitutie in Spania, insa el a negat, chiar daca in telefonul sau fusese gasit numarul lui Ion Clamparu, temutul lider interlop.

Una dintre ultimele lui ispravi a fost in 2013 la Roman, cand din gelozie l-a injunghiat pe iubitul fostei sale prietene. L-a asteptat sa iasa dintr-un bloc si l-a atacat cu un cutit lovindu-l in gat, ulterior demonstrandu-se ca rana a fost la doar 5mm de artera carotida. Dupa fapta, s-a intors si a plecat linistit, nu inainte de a-si ameninta fosta iubita ca ea va fi urmatoarea victima daca nu se impaca cu el.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.