In sedinta de CJ de pe 4 august, este supus aprobarii un Proiect de Hotarare initiat de Ionel Arsene, prin care CJ Neamt ar urma sa plateasca 60.662 de euro (300.000 de lei) pentru construirea unui monument in Republica Moldova. In total, CJ Neamt va plati 130.000 de euro, in doua transe, aceasta fiind prima.

Monumentul urmeaza a fi ridicat in memoria lui Stefan cel Mare (,,Monumentul Stefan cel Mare si Sfânt or. Causeni, Piata publica centrala de la intersectia strazii A. Mateevici si Pacii”), in orasul Căușeni din raionul cu acelasi nume, pozitionat in sud estul Republicii Moldova, la granita cu Transnistria. Valoarea totala a proiectului este de peste 477.000 de euro.

Finantarea din partea CJ Neamt, vine ca urmare a unei cereri de la Consiliul Raional Căușeni (Consiliu Judetean in variantă românească), in baza unui acord de cooperare incheiat cu CJ Neamt in luna aprilie 2022, in care nu se prevede nimic despre construirea de monumente, ci are prevederi privind schimburi si cooperari de ordin social sau economic.

Din cererea moldovenilor din Căușeni, rezulta că au solicitat de la CJ Neamt, sprijin de 130.000 de euro pentru monument, in doua etape. Astfel, ar urma ca încă o transa de 70.000 de euro, sa fie suportata din banii CJ Neamt pentru monumentul din Republica Moldova.

In referatul de aprobare semnat de Ionel Arsene, se arata ca prin alocarea banilor de la CJ Neamt pentru monumentul de langa Transnistria, se sporeste calitatea vietii cetatenilor. ”Obiectivul general al proiectului vizeaza conservarea valorilor istorice și sporirea
calitatii vietii cetatenilor prin constructia ,,Monumentului Stefan eel Mare si Sfânt or. Causeni, Piata publica centrala de la intersectia strazii A. Mateevici si Pacii”, fapt ce va contribui la dezvoltarea patrimoniului cultural-istoric, dar si la lmbunatatirea imaginii centrului raional Causeni prin elemente arhitectural-culturale unice.

Din 2017, presedintele Consiliul Raional Căușeni (omologul lui Arsene) este Nicolae Gorban, un afacerist foarte bogat si extrem de controversat, despre care presa de peste Prut scrie ca are dificultati in a-și justifica cel putin o parte din avere. In 2019 a obinut un nou mandat, cu voturi si din partea PSRM, partidul din care provine Igor Dodon, cunoscut si ca omul lui Putin in Republica Moldova, la fel ca Ion Ceban, primarul de la Chisinau.

Vezi si

Primarul proRusia de la Chișinău, primit cu alai de oficialități din Neamț

Ionut CORFU

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.