În timp ce o planeta intreaga sta cu sufletul la gura privind o iminenta invadare a Ucrainei de catre Rusia lui Putin, o actiune militara ce ar putea avea efecte devastatoare asupra intregii Europe, primarul filo-rus al Chisinaului, Ion Ceban, promovat masiv de Moscova in cariera lui politica, este primit cu alai de autoritatile din Neamt de la cel mai inalt nivel: CJ Neamt, condus de Arsene-PSD si Prefectura Neamt (prefect Adrian Nita- PSD).

Dupa cum se poate vedea pe conturile de facebook ale celor doua institutii, Ion Ceban a inceput ieri o vizita in judetul Neamt, ca raspuns la vizita pe care a facut-o foarte recent si Ionel Arsene la Chisinau, insotit de o delegatie de peste 10 oameni.

Primarul pro-rus a fost intampinat si tratat cu deosebita atentie de PSD-istii din cele doua institutii, una dintre ele, Prefectura, fiind reprezentanta Guvernului in teritoriu, ceea ce ar putea insemna ca un filorus ca Ion Ceban, antiunionist convins, este agreat si de premierul Ciucă, cel care alaturi de presedintele Iohannis, condamna răspicat intentiile si practicile regimului Putin. Ceban a fost primit cu paine si sare la intrarea in cladirea care gazduieste Prefectura si Consiliul Judetean, în semn de aleasa prețuire.

Am avut plăcerea de a primi și de a vorbi aceeași limbă cu prietenul nostru Ion Ceban, primarul general al municipiului Chișinău (…) Le mulțumesc oaspeților noștri care ne-au vizitat la sediul Consiliului Județean Neamț pentru interesul pe care l-au manifestat pentru viitoare colaborări. Sunt convins că evenimentul de astăzi nu a fost deloc întâmplător (…)”, scrie Arsene pe facebook.

La invitația președintelui Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, am participat astăzi la o întâlnire de lucru prilejuită de prezența la Piatra-Neamț a primarului general al municipiului Chișinău, domnul Ion Ceban (…)A fost o întâlnire în cadrul căreia s-a văzut interesul crescut al conducerii Consiliului Județean Neamț și al autorităților municipale din Chișinău, de a pune bazele unor viitoare colaborări, cu accent pe partea culturală și nu numai”, transmite si prefectul Adrian Niță.

Intr-o poza de grup, apar alaturi de rusofilul Ceban, si cei doi vicepresedinti ai CJ Neamt: Madalina Ciubotaru (Pro Romania) si Dragos Chitic, acesta fiind membru PMP, partid care militeaza pentru unirea Moldovei cu Romania, adica are o viziune diametral opusa celei a primarului Chisinaului.

Scurt istoric al carierei politice a primarului de Chisinau, Ion Ceban (sursa- vestea.net): Ca și mentorul său Dodon, primarul Ion Ceban este cunoscut drept filo-rus și anti-unionist convins.

Ceban a părăsit (prin 2012) PCRM (Partidul Comuniștilor), urmându-l pe Igor Dodona care înființa Partidul Socialiștilor.
Cu PSRM și Dodon ajunge și deputat în Parlament și, apoi, și la Cancelaria Președintelui și purtător de cuvânt al lui Dodon.

În 2018, Ceban candidează la Primăria Chișinău dar pierd alegerile în fața pro-occidentalului Mihai Năstase (alegeri ce vor fi apoi anulate în Justiție). În februarie 2019 candidează iar la Parlament, ajunge iar deputat și vicepreședinte al Parlamentului din partea aceluiași Partid Socialist.

În toamna lui 2019 se înscrie iar în cursa pentru primăria Chișinău, pe care o cîștigă, voturilor socialiștilor adunându-se și cele de la comuniști dar și din partea Partidului lui Plahotniuc, aflat în degringoladă.

După victoria de la Chișinău și după ce ani de zile a avut același discurs anti-românesc, statalist și „etatist moldovenesc” ca și Dodon, Ceban era văzut drept urmașul mentorului său la conducerea PSRM. Dodon nu se retrage însă și, la scurt timp primarul Chișinăului inventează un nou partid, Mişcarea Alternativă Naţională.

În ciuda încercărilor mai noi de a-și cosmetiza discursul, Ceban este văzut în continuare de experții în politică drept un fel de Dodon 2, rusofil și anti-unionist.

Ionut CORFU (sursa foto: facebook- CJ Neamt)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.