Romania se afla pe locul doi in topul tarilor europene cu cea mai rapida crestere a zonelor de conversie in agricultura ecologica. Tara noastra are un potential imens in agricultura ecologica, cu o suprafata de 300.000 de hectare de teren arabil certificat ecologic pentru productie si alte 500.000 de pajisti si un numar de 15.500 de operatori inregistrati in sistem la finele anului 2013. Din pacate, Romania continua sa exporte 80% din productie, in special materie prima si foarte putine produse procesate.
Un trend ascendent urmeaza si agricultorii ecologisti nemteni. Asta pentru ca, in timp, agricultura ecologica a inceput sa prinda radacini si in judetul nostru, incepand cu anul 2005 cand s-au inregistrat primii doi operatori in acest domeniu. O vreme, numarul lor tot oscila intre 40 si 45 pe an. Renuntau unii, intrau altii in acest sistem de a face agricultura. Pentru ca ei trebuie sa se inregistreze anual ca operatori in agricultura ecologica. Bunaoara, anul trecut erau 43 operatori in agricultura ecologica, iar acum avem inregistrati 50 de agricultori ecologisti nemteni.
La Directia pentru Agricultura Neamt se face inscrierea operatorilor care trec in sistemul agriculturii eclogice. Tot aici exista si o evidenta clara, foarte stricta in privinta anilor de converie in care se afla respectivii agricultori, daca au ajuns sa fie ori nu certificati ca agricultori bio.
Un lucru trebuie stiut: in obtinerea si comercializarea produselor ecologice care poarta etichetele si siglele specifice, producatorii trebuie sa parcurga un „itenerar” de catre nu au voie sa se abata. O prima conditie: inainte de a obtine produse agricole ce pot fi comercializate cu mentiunea ,,produs ecologic”, exploatatia trebuie sa parcurga o perioada de conversie, de minimum doi ani la culturi agricole si de 3 ani la vii, livezi si arbusti fructiferi. In poductie se interzice utilizarea organismelor modificate genetic, a fertilizantilor si pesticidelor de sinteza, a stimulatorilor si regulatorilor de crestere, hormonilor, antibioticelor. La procesarea alimentelor ecologice se restrictioneaza folosirea aditivilor, a substantelor complementare si a substantelor chimice de sinteza. Pe durata intregului lant de obtinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie sa respecte permanent regulile stabilite in legislatia comunitara si nationala. Este un sistem de a lucra pamantul mai pretentios, mai costisitor si care, in final, vine si cu produse mai scumpe.
La ultima „inventariere”, la nivelul judetului Neamt, a rezultat ca avem 50 de operatori ecologici. Pe activitati, acestia sunt grupati astfel: 48 producatori agricoli, 2 procesatori, 3 comercianti, un exportator si un operator profilat pe flora spontana. Sistemul agriculturii ecologice a patruns masiv si in zootehnie. La ora acutala, in sistem bio, figueaza 400 bovine, 170 ovine si caprine si 44 de porci. In apicultura ecologista sunt inregistrati 8 operatori care detin un total de 1250 familii de albine. Pentru ca animalele sa fie mentinute in „dieta” ecologica, si pasunea trebuie sa fie intretinuta si exploatata tot in acest regim. Astfel, la nivelul judetului Neamt, avem 500 hectare de pasune trecute la sistemul agriculturii ecologiste.
Catina ecologica face o „figura” frumoasa, in sensul ca se tot extind suprafetele plantate cu acesti arbusti miraculosi pentru sanatatea omului. In momentul de fata deja sunt infiintate 7,5 hectare de catina eclogica in comunle Pastraveni, Petricani si Dochia. In curs de infiintare sunt alte plantatii de catina ecologica: 3 ha la Raucesti si cate 20 hectare in comunele Dobreni si Margineni.
Pana sa ajungi sa plantezi catina ecologica, mai intai trebuie sa pregatesti ecologic terenul. Este vorba de perioada conversie, care, in cazul acestor culturi, dureaza 3 ani. Timp in care tot investesti in terenul respectiv, dar nu obtii nici un venit in perioada de conversie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.