Sute de nemteni au primit, deja, cardul de sanatate si se intreaba ce trebuie sa faca, acum, cu el. Cardul de sanatate are o valabilitate de 4 ani, conform datelor inscrise la vedere, sub numele si prenumele asiguratului. Cardul contine numele, prenumele, data nasterii, codul numeric personal si codul de asigurat si poate fi activat la medicul de familie. Informatiile de pe cardul national de sanatate pot fi accesate de catre CNAS, in calitate de administrator al sistemului informatic, medicul de familie la care este inscris asiguratul, medicul specialist, furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale.
Prin intermediul scrisorii primiti indicatiile aferente activarii cardului: “Va rugam ca, la urmatoarea vizita la medic, sa va prezentati cu aceasta scrisoare si cu cardul pe care l-ati primit. Pe card sunt deja inscriptionate datele dumneavoastra de identificare. Pentru a deveni functional, el trebuie sa fie activat. Pentru aceasta medicul va va solicita personalizarea pinului (codului) de acces format din 4 cifre. Va rugam sa retineti acest cod si sa nu il divulgati. Veti tasta personal acest pin ori de cate ori veti solicita un serviciu medical sau eliberarea de medicamente.Medicul este singurul care poate inscriptiona cardul dumneavoastra de sanatate cu date medicale, in baza acordului exprimat in scris de dumneavoastra sau dupa caz, de apartinatorul legal/imputernicitul legal. Ii puteti solicita medicului de familie orice informatie suplimentara legata de cardul de sanatate si de modul lui de functionare”, este mesajul transmis destinatarilor acestor carduri.
Societatea Nationala de Medicina Familiei si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie, prin reprezentantii lor din Neamt, au tinut sa transmita, ieri, prin intermediul unui comunicat, o serie de precizari legate de rolul cardului: “Cardul de asigurat are rolul de a valida consultatiile, internarile, eliberarea de medicamente compensate si toate serviciile medicale si farmaceutice din INTREGUL sistem medical care are contract cu CNAS: cabinete medicina de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorari imagistice, spitale, farmacii, etc. Posesorii de card trebuie sa cunoasca faptul ca odata cu intrarea in functiune a acestui proiect, de fiecare data cand vor solicita servicii medicale asigurate de CNAS, acestea vor putea fi oferite numai in baza cardului, atat la medicul de familie cat si la orice alt cabinet, spital, farmacie. Pentru a asigura succesul acestui proiect, ne exprimam speranta ca toti furnizorii de servicii medicale (spitale, ambulatorii de specialitate etc) din sistem vor manifesta aceeasi deschidere precum medicii de familie, asigurandu-si logistica necesara. Din pacate, avem experienta neplacuta cu reteta electronica, care nici la doi ani de la implementare nu este eliberata pacientilor externati decat de catre o mica parte din spitale”.
Odata cu prima vizita la medicul de familie pentru inscriptionarea cardului, asiguratul trebuie sa-si exprime acordul sau dezacordul pentru inscrierea datelor privind grupa sanguina si RH-ul, bolile cu risc vital de care sufera persoana in cauza, bolile cronice si, nu in ultimul rand, daca este sau daca doreste sa devina donator de organe. Drept urmare, partea din scrisoare care se prezinta ca un formular trebuie semnata si lasata la medicul de familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.