In urma unei solicitari facuta de tvmneamt.ro, privind existenta unui eventual focar de infectie la cresa de la Paharnicul, DSP Neamt ne-a trimis informatiile solicitate si se poate trage concluzia ca nu sunt motive de ingrijorare.
Vineri, 10 martie, am fost contactati telefonic de tatal unui copil de la cresa amintita, care ne-a comunicat ca au aparut foarte multe cazuri de infectie cu rotavirus la copiii din respectiva unitate si ca in randul parintilor s-a creat o oarecare panica.
Din informatiile puse la dispozitie de dr. Mirela Gradinaru, purtator de cuvant DSP Neamt, a fost vorba de cinci cazuri de copii in 24 de ore, care au fost tratati la Sectia Pediatrie a Spitalului Judetean Neamt, fara ca vreunul dintre ei sa revina cu aceleasi simptome.
Medicii pediatri spun ca o eventuala infectie cu rotavirus se transmite extrem de repede de la un copil la altul, deci este de ajuns ca unul dintre copiii respectivi sa fi venit infectat la cresa, ca apoi sa se transmita la ceilalti patru, deci nu este neaparat o problema de igiena la cresa.
Deocamdata sunt doar banuieli, dar prezenta rotavirus nu a fost confirmata oficial la micii pacienti, pentru ca analizele sunt inca la laborator.
Astazi si ieri, de la cresa nu a lipsit niciun copil, toti fiind prezenti.
DSP a dispus o ancheta epidemiologica si a pus in vedere personalului cresei, masurile care trebuie luate.
Comunicatul DSP Neamt:
În cursul zilei de 13.03.2017, ora 930, conducerea Serviciului pentru educatie timpurie anteprescolara Piatra Neamt a informat telefonic compartimentul de medicina scolara si compartimentul de supraveghere si control al bolilor transmisibile din cadrul DSP Neamţ că în cursul zilelor de 10.03.2017 si 11.03.2017 s-au internat in sectia de Secţia Pediatrie a Spitalului Judetean de Urgenta P.Neamt un numar de 5 copii cu tulburări digestive (greţuri, vărsături, sindrom de deshidratare uşoară) proveniti dintr-o cresa din subordine( cu un efectiv de 70 copii prezenti in data de 13.03. , 65 in 10.03. 70 in 9.03 2017 din cei 100 inscrisi). Copiii au fost ţinuţi sub supraveghere și tratați în Secţia Pediatrie a Spitalului Judetean de Urgenta P.Neamt. S-a demarat inceperea anchetei epidemiologic de catre specialistii compartimentului de supraveghere si control al bolilor transmisibile privire la condițiile de apariție a acestui eveniment.
Incepand din data de 10.03.2017 au fost fost internati în Secţia Pediatrie a Spitalului Judetean de Urgenta P.Neamt urmatorii copii : ora 16 .50 -2 ani 6 luni ,cu febra, varsaturi, scaune diareice; tratament cu perfuzie de rehidratare, regim dietetic; externat 11.03.2017 ora 09.00.10.03.2017 – ora 19.15 – 2 ani 6 luni, cu subfebrilitate, varsaturi, scaune diareice; tratament cu perfuzie de rehidratare, antispastice; externat 13.03.2017 ora 13.00. 10.03.2017 – ora 22.30 – 3 ani – cu febra, varsaturi, scaune diareice; tratament cu antitermice, perfuzie de rehidratare, regim dietetic; inca internat. 12.03.2017 – ora 12.00 – 3ani 4 luni cu febra, varsaturi, scaune diareice; tratament cu perfuzie de rehidratare, simptomatice; externat la cerere 13.03.2017 ora 13.00. Evolutia copiilor a fost buna sub tratament cu simptomatice si perfuzii de rehidratare.Diagnosticul de externare al acestor copii a fost:,,Boala diareica acuta .Sindrom de deshidratare ”, toti copiii evoluand cu forme usoare de boala.
Consultatii: 11.03.2017 – ora 19.10 – 2 ani 10 luni cu febra, varsaturi, scaune diareice;refuza internarea.
Măsuri luate de către specialiștii DSP Neamț:
* Ancheta epidemiologică
Echipele de specialisti ai DSP au facut urmatoarele recomandari personalului din unitate:
– triajul epidemiologic zilnic al copiilor, cu izolarea si tratarea in spital a suspectilor si bolnavilor;
-spălarea atentă a recipientelor în care se realizează prepararea si pastrarea alimentelor;
-întreţinerea curăţeniei si dezinfectia tuturor suprafeţelor bucătăriei (paviment, mese de lucru,utilaje,vesela,tacamuri,etc.)si ale tuturor spatiilor (sali de grupa, dormitoare, grupuri sanitare);
-dezinfectia generala a unitatii.
Ce este diareea cu Rotavirus:
Definitie
- Este o boala infectioasa acuta determinata de virusurile rotavirale, manifestata prin diaree apoasa, varsaturi, febra usoara si deshidratare, caracterizata prin grade de severitate variabile, de la forme usoare spre severe.
- Este prezenta mai frecvent la sugari si copiii mici, care pot prezenta un risc crescut de deces prin deshidratare.Epidemiologie
- Copii cu varsta intre 6 luni si 5 ani sunt cei mai vulnerabili pentru aceasta infectie. Până la vârsta de 5 ani aproape fiecre copil din lume este infectat cu rotavirus cel putin o dată.
- În zonele cu climă temperată, infecţia se produce cel mai frecvent iarna.
- La populaţia adultă infecţia cu Rotavirus poate fi asimptomatică, sau aceştia pot prezenta simptome moderate, datorită anticorpilor dobandiţi în cursul vieţii, care oferă un beneficiu protectiv.
- Nou-născuţii, par a fi protejaţi de boala rotavirală. Epidemii neonatale cu Rotavirus (virusul a fost găsit în probe de scaun), s-au manifestat cu simptome moderate, iar mulţi dintre copii au fost asimptomatici.
- Sugarii alimentaţi la sân, prin rolul protectiv al anticorpilor materni din colostru şi laptele de mamă, sunt mai puţin vulnerabili la infecţia cu Rotavirus.
Rezervorul( sursa )de virus
- Bolnavii şi purtatorii de virus asimptomatici pot transmite virusul.
- În ziua a 3-a si a 4-a excreţia este maximă, putând persista până în a 28-a zi.
Calea de transmitere
- Fecal – orală prin contaminarea mâinilor, suprafeţelor şi obiectelor sau prin consum de apă contaminată.
- Fecalele unei persoane infectate conţin mai mult de 10 trilioane de particule infectante /gram din care doar 10 – 100 din acestea sunt responsabile de transmiterea infecţiei la alte persoane.
Contagiozitatea
- Este foarte mare în colectivitaţile de copii.
Incubaţia
- Este de 1 -3 zilePreventie
- Masurile de igienă personală şi de alimentaţie reduc riscul transmiterii bolii (spălatul mâinilor, izolare).
- Alimentaţia la sân rol în prevenţie şi ameliorarea infecţiei prin anticorpii transmişi.
Ionut CORFU