În perioada 16.05.2022 – 16.06.2022 inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț au efectuat o acţiune tematică de control privind verificarea respectării conformităţii în spitalele municipale și orășenești din județ, respectiv Spitalul Orășenesc „Sf. Ierarh Nicolae” Bicaz și Spitalul Orășenesc „Sf. Dimitrie” Tg. Neamt, se arata intr-un comunicat de presa transmis de DSP Neamt. In urma controalelor, au fost constatate numeroase nereguli, pentru care s-au aplicat si amenzi.

Spitalul din Bicaz:

Deficiențe constatate- Nu au fost îndeplinite o parte din obiectivele Programului de conformare al spitalului, cu termenul propus 2020, dintre care: extinderea spațiului destinat CPU, reabilitare și dotare cu echipamente medicale și mobilier ambulatoriu integrat, reabilitarea instalației de hidranți interni.

Structura funcțională a CPU nu corespunde prevederilor Ordinului MS nr. 1706/2007. Nu sunt amenajate spații suficiente și corespunzătoare ca suprafață, dotare și circuit funcțional. Toate spațiile necesită lucrări de reparații și igienizare.

În Secția Medicină Internă nu există instalații pentru fluide medicale în saloane, unele paturi și saltele sunt deteriorate fizic și moral, mobilierul (noptierele) necesită înlocuire, saloanele necesită reparații și igienizare.

Sala de mese necesită lucrări de reparații și igienizare ale pereților, mesele și scaunele sunt uzate fizic și moral. Nu sunt respectate regulile de igienă la efectuarea curățeniei în sala de mese, frigiderul pentru alimentele pacienților nu este întreținut corespunzător, nu există grafic pentru monitorizarea temperaturii.

Personalul care face curățenie pe secție deservește și oficiul alimentar fără înlocuirea echipamentului de protecție. Graficele de curățenie nu sunt întocmite și completate corespunzător. Grupurile sanitare necesită reparații și igienizare.

Spațiile pentru prelucrarea echipamentelor de curățenie sunt improvizate. Nu există spațiu separat pentru depozitarea recipientelor cu deșeuri periculoase și lenjeria murdară.

În Secția Pediatrie nu este utilizată metoda de sterilizare prevăzută de Ordinul MS nr. 1761/2021 prin autoclavare, depistându-se un dispozitiv pentru fierbere neconform.
Spitalul nu deține instalație de fluide medicale.

Nu este implementat Registrul electronic unic de monitorizare al IAAM, la nivel de unitate sanitară și la nivel de secție.

Compartimentul prevenire infecții asociate asistenței medicale (CPIAAM) autorizat în structura Spitalului Orășenesc ,,Sf. Ierarh Nicolae” Bicaz, nu este organizat conform Ordinului MS nr. 1101/2016, activitatea fiind asigurată de un medic epidemiolog cu contract de prestări servicii și personalul lucrător din unitate cu atribuții stabilite prin fișele postului.

Pentru neconformitățile constatate la Spitalul Orășenesc ,,Sf. Ierarh Nicolae” Bicaz au fost aplicate următoarele sancțiuni:
• Un avertisment unității sanitare Spitalul Orășenesc ,,Sf. Ierarh Nicolae” Bicaz, conform OG nr. 2/2001, pentru nerespectarea prevederilor OMS nr. 914/2006, OMS nr. 1706/2007 și a OMS nr. 1101/2014;
• O amendă contravențională asistentei șefe de la Compartimentul Pediatrie, conform HGR nr.857/2011, art.32, lit. i, în valoare de 2000 lei, pentru aplicarea altei metode de sterilizare decât cele prevăzute de normele în vigoare, OMS nr. 1761/2021;
• O amendă contravențională personalului de îngrijire din Secția medicină internă, conform HGR nr. 857/2011, art.32, lit. k, în valoare de 2000 lei, pentru nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru conform OMS nr. 1761/2021

Spitalul din Targu Neamt:

Deficiente constatate- Nu au fost îndeplinite o parte din obiectivele Programului de conformare al spitalului, cu termenul propus 2020, dintre care: lucrări recompartimentare în vederea amplasării de grupuri sanitare și cabine de duș în saloane în Pavilionul OG-NN-Medicală, proiectare și construire lift în Pavilion Cardiologie-Pediatrie, construirea unui rezervor pentru asigurarea rezervei de apă pentru consum.

Nu au fost remediate o parte din neconformitățile constatate la controlul igienico-sanitar efectuat de SCSP Neamț în anul 2021, cu termenul propus trim. 1 2022, respectiv: dotarea spălătoriei de la secția Boli Infecțioase cu uscător electric, repararea/înlocuirea butoanelor de panică de la secția Cardiologie.

Datorită structurii constructive a pavilioanelor există în unele secţii saloane cu un număr mare de paturi, nefiind respectate normele de amplasare a paturilor precum şi suprafaţa alocată fiecărui pat. Numărul de grupuri sanitare este insuficient.

Nu există grupuri sanitare cu dotări specifice și lifturi pentru accesul persoanelor cu nevoi speciale la etajele superioare.

În CPU o încăpere compartimentată este neconform, pentru operațiunile: igienizarea pacienților, gipsare, păstrare și igienizare/decontaminare ustensile pentru curățenie, depozitare temporară a deșeurilor medicale.

Nu există cameră pentru păstrarea decedaților în CPU timp de 2 ore.

Ușile de acces în cele 2 saloane ale Compartimentului ATI trebuie schimbate.

Este necesară igienizarea Sălii de tratamente și pansamente din cadrul Secției Chirurgie.
Secțiile Medicină Internă, Obstetrică-Ginecologie, Nou-Născuți își desfășoară activitatea în pavilionul central, clădire istorica, cu regim de patrimoniu național. În prezent a fost avizat Proiectul: Reabilitare pavilion central si dotare Spital Orășenesc „Sf. Dimitrie″ Tg.Neamț.

Combina frigorifică omologată de la UTS este defectă, fiind utilizate 2 frigidere omologate și un congelator de stocare plasmă neomologat.

În Secția Boli Infecțioase nu există uscător electric pentru uscarea lenjeriei. Nu există filtru vestiar pentru personal.

Pereții holurilor din Pavilionul Central au porțiuni de tencuială căzută și există porțiuni de tavan cu infiltrații, datorită unor defecțiuni la instalația sanitară.

În Secția Medicină internă nu este respectată aria utilă minimă de mp/pat. Exista zone cu paviment discontinuu.

Grupurile sanitare prezintă infiltrații și pereți și tavane deteriorate, cu porțiuni de tencuială căzută.

În Secția OG este necesară înlocuirea tâmplăriei interioare din lemn și a pavimentului din parchet din unele saloane cu materiale lavabile.

Paturile destinate sectorului ATI postoperator Secția OG, menționate în structura avizată nu există fizic în structura secțiilor.

Accesul în Secțiile Cardiologie și Pediatrie se face pe scări, nu există lift.

În Secția Cardiologie instalația de oxigen este subdimensionată, față capacitatea maximă a secției. Nu funcționează butoanele de panică. Unele spații necesită igienizare -holurile de acces în saloane, înlocuire paviment degradat.

Grupurile sanitare pacienți prezintă infiltrații la nivelul tavanului, pereților. Instalația sanitară necesită lucrări de reparații/înlocuire. Instalația de icnălzire, într-un din grupurile sanitare, se află în stare avansată de degradare, necesitând înlocuire, pe tot tronsonul clădirii, pâna la sezonul rece.

În Laboratorul de analize medicale unele spații necesită reparații și igienizare.

În Spălătorie circuitul lenjeriei curate se intersectează cu cel al lenjeriei murdare. Nu există filtru-vestiar pentru personal. Spațiul este degradat, pavimentul este denivelat. Încăperile necesită lucrări de reabilitare și igienizare, refacere circuite, dotare cu mașini de spălat și uscătoare.

La nivelul spalatoriei nu se asigură un microclimat corespunzător. Nu sunt sisteme conforme de ventilație.

Nu se respectă utilizarea echipamentului individual de protecție, specific locului de muncă, la blocul alimentar. Nu există rezervă de apă potabilă pentru consum și rezervă de apă de incendiu. Nu exista statie proprie de tratarea a apelor uzate.

În perioada ianuarie – mai 2022 Spitalul Orășenesc „Sf. Dimitrie” Tg. Neamț a înregistrat și declarat la Direcția de Sănătate Publică Neamț 15 infecţii asociate asistenței medicale (IAAM) în Secțiile Ortopedie, Chirurgie, Medicină Internă și Cardiologie– cu virusul SARS-CoV-2 și Clostridium difficile.

În perioada ianuarie – mai 2022 au fost recoltate 222 de probe de autocontrol pe spital, din care 12 neconforme.

Spitalul a întocmit Harta zonelor de risc și programe de curățenie și dezinfecție specifice zonelor cu risc.

Pentru neconformitățile constatate la Spitalul Orășenesc „Sf. Dimitrie” Tg. Neamț au fost aplicate următoarele sancțiuni:
• O amendă contravențională asistentului medical dietetician de la Blocul alimentar, conform HG nr. 857/2011, art. 32, lit. k, în valoare de 2.000 lei;
• O amendă contravențională magazionierului Blocului Alimentar conform HG nr. 857/2011, art. 5, în valoare de 1.000 lei.

Ionut CORFU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.