Municipiul Roman este gazda unei expoziții dedicate Vioricăi Agarici. Pe 3 iulie 1941, pe cand Viorica Agarici era președintele filialei Roman a Crucii Roșii Române, e reusit sa opreasca un tren care transporta peste 1.000 de evrei, salvandu-i pe acestia de la moarte sigura.

Expoziția amplasata în centrul municipiului Roman, în pavilionul expozițional amenajat în Piața „Roman Vodă”, poate fi vizitata in perioada 3-5 iulie 2019.

La deschidere au fost prezente oficialități romașcane și județene, dar și Gheorghe Agarici, nepotul Vioricai Agarici. Acesta a mulțumit organizatorilor pentru expoziția de la Roman, dar și pentru cea din luna februarie 2019, organizata de CJ Neamt la Palatul Parlamentului din București.

A salvat de la moarte sute de cetățeni români de origine evreiască, deschizând vagoanele trenului morții și oferind ajutor umanitar, dând dovadă în cel mai înalt grad de umanism și de un curaj dus până la extrem. Plecând de la principiile fundamentale ale mișcărilor internaționale de Cruce Roșie, Viorica Agarici a făcut imposibiliul. Azi asistăm la o lecție de istorie, scrisă pe o pagină neagră din trecutul umanității care, categoric, nu trebuie să se mai repete. Tot azi este un prilej de a păstra vie amintirea unui simbol al județului Neamț. Curajul Vioricăi Agarici a fost recunoscut, în urmă cu opt ani, de administrația locală de la Roman, prin acordarea titlului de cetățean de onoare. Noi, Consiliul Județean și Complexul Muzeal, am mai elogiat eroismul acestui mare om în ultimele luni, când acest vernisaj a fost eveniment cu participare internațională la București”. a declarat Ion Asaftei, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, la deschiderea expozitiei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.