Subiectul disparitiei preotului Hrisostom Filipescu la sfarsitul anului 2018, a creat vii dispute si controverse, dand nastere unor scenarii din cele mai diverse, mergandu-se pana la ipoteza asasinarii lui. Drept vorbind, erau si destule indicii care sa conduca spre cele mai pesimiste variante de lucru. Lucrurile s-au mai linistit cand a venit confirmarea ca Hrisostom a avut o problema de ordin emotional si se afla intr-o clinica de specialitate din Germania, apoi subiectul aproape s-a stins, cand s-a anuntat oficial undeva in luna martie 2019, ca Hrisostom a revenit la Manastirea Secu, unde evident, avea sa fie supus unor canoane (pedepse bisericesti).

In ultimul timp insa, de aproximativ 2 luni, au inceput sa reapara diverse teorii ale conspiratiei, cele mai multe spuse din gura in gura, insa unele au ajuns sa fie spuse public prin diverse mijloace media. Este si cazul unui blog denumit Blogul MIȘCAREA PENTRU APĂRAREA ORTODOXIEI ȘI A ROMÂNIEI, administrat de un anume Radu Iacoboaiei.

Ieri, 16 august, sub semnatura celui amintit mai sus, a fost publicat un text de tip fake news (stiri false), cu titlu alarmant: ”RUGAȚI-VĂ FRAȚILOR PENTRU PĂRINTELE HRISOSTOM FILIPESCU, SECHESTRAT LA MĂNĂSTIREA SECU”

Textul contine niste afirmatii care nu au nicio legatura cu realitatea, fiind niste dezinformari penibile, si veti vedea imediat de ce. Iata cateva fragmente:

”Părintele Hrisostom Filipescu este sechestrat la Mănăstirea Secu și pus sub ascultare oarbă față de părintele stareț ecumenist și Mitropolitul Teofan. Supus unei supravegheri permanente de către serviciile secrete, care nu îi permit nici măcar să aibă o discuție liberă și privată cu vreun vizitator! (…) Presupunem și chiar avem motive întemeiate să credem că părintele este șantajat și în prezent și lipsit de orice posibilitate reală de a evada din acest loc, fără telefon, computer și chiar acte (…) Până și vizitatorii săi, care îndrăznesc să se apropie de dânsul și să îi pună unele întrebări sunt luați în colimatorul celor din servicii! Unii sunt iscodiți în tot felul pentru a se afla exact cine sunt și ce treabă au vis-a-vis de părinte”, se arata pe blog, sub semnatura Radu Iacoboaie.

Nu stiu cine si ce interese are sa toarne din nou gaz pe foc, insa pot sa spun ca in luna iulie am verificat informatiile care circulau in diverse medii. Pe data de 12 iulie 2019, deci in urma cu o luna, am mers personal la Manastirea Secu. Am intrat in manastire ca orice enorias, fara sa dau de inteles ca ma aflu acolo in scop jurnalistic, cu intentia de a-l cauta pe Hrisostom. Am intrat in vorba cu un lucrator al manastirii, cu care mai intai am discutat diverse subiecte, trecand apoi la Hrisostom Filipescu, subiect pe care interlocutorul meu l-a abordat fara sa dea vreun semn ca i-ar fi interzis cineva sa vorbeasca despre asta. Asa am aflat ca intr-adevar, Hrisostom se afla in manastire, a avut de ispasit niste canoane si îi mai ramasese o mica parte din ”pedeapsa”, insa are chilia lui si participa la slujbele din biserica, ba chiar primeste si vorbeste cu oamenii carora le este duhovnic, asa cum facea si inainte de scandalul disparitiei, fara sa-l opreasca nimeni. Mi s-a indicat si chilia unde locuieste Hrisostom, fara sa faca cineva vreun secret din asta. Chilia este in curtea interioara, la doi pasi de biserica aflata acum in lucrari de renovare. Am fost condus fara nicio rezerva pana in fata usii sale, deci nici vorba sa îl ascunda cineva, sau sa-i interzica sa ia legatura cu cei care vor sa-l vada.

Sincer sa fiu, am batut la usa cu mici emotii, avand in vedere zvonurile care circulau. A deschis usa chiar Hrisostom Filipescu, cu aceeasi figura luminoasa pe care o stiam demult, de dinainte de toata tevatura cu disparitia lui, si cu aceeasi atitudine care transmite un sentiment de pace, de tihnă sufleteasca. Era viu si nevatamat. M-a recunoscut si l-am rugat sa vorbim putin, dezvaluindu-i pana la urma adevaratul scop al vizitei, si anume, cel jurnalistic. Voiam sa stiu daca este bine si daca se confirma sau nu ca este supus unor orori.

Am iesit amandoi pe prispa cladirii cu chilii (la etaj), unde am vorbit pret de ctavea minute, poate vreo 5. Era foarte sincer, nu parea sa aiba niciun fel de problema nici medicala si nici de alta natura (cel putin eu am ramas cu covingerea asta), nu-l teroriza nimeni si nu-l urmarea niciun ”serviciu”, drept dovada, faptul ca a preferat sa vorbim in vazul lumii. A negat toate zvonurile, a negat si ca a fost rapit in perioada scandalului si m-a rugat sa nu scriu despre intalnirea noastra, pentru ca si asa a tinut prima pagina luni de zile si nu i-ar face bine sa mai fie subiect de presa, nici macar la modul pozitiv.

I-am respectat dorinta, de aceea nu i-am mai cerut sa facem poze, nici macar una, pentru a demonstra ca e bine. Deja abandonasem ideea de publica un articol de presa.

Imi pare rau ca pana la urma a trebuit sa-mi incalc cuvantul si sa scriu aceste randuri, insa stiind adevarul, nu puteam ramane impasibil la avalansa de mesaje primite de ieri pana astazi, cu link-ul din blogul amintit. O spun cu mana pe inima. Ceea ce se scrie acolo este un fakenews de cea mai joasa speta, este rodul mintiilor unor exaltati. Poate are si Biserica pacatele ei si in acest caz si in altele, pentru ca întotdeauna, adevarul este undeva la mijloc. Dar ce pot sa spun sigur, este ca nu-l sechestreaza si nu-l tortureaza nimeni pe Hrisostom Filipescu la Manastirea Secu, de aceea, atrag din nou atentia publicului, ca este bine sa fie atent de unde-si ia informatiile!

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.