Sindicatele din învătământ au anunțat că personalul școlilor, atât didactic cât și nedidactic, intră în grevă generală, de luni, 22 mai 2023. Discuțiile sindicaliștilor cu premierul Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au eșuat.

Este clar, de luni vom avea grevă generală”, au declarat liderii de sindicat după discuțiile de la guvern, transmite presa centrală.

Negocierile dintre premierul Nicolae Ciucă și reprezentanții principalelor sindicate din educație au avut loc, azi, la sediul guvernului, începând cu ora 13.

Astăzi, în școlile din toată țara s-a desfășurat o grevă de avertisment între orele 11.00 și 13.00.

Revendicările sindicatelor din educație:

– Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic

– Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației

– Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic

– Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ

– Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.)

– Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii

– Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației

Trei sferturi din învățământul nemțean, în grevă de avertisment

72% din personalul didactic și nedidactic din școlile din județul Neamț, a declanșat astăzi o grevă de avertisment care a avut loc la nivel național. Potrivit Inspectoratului Școlar, principalele activități din școli (evaluări, etc.) nu au fost afectate.

Revendicările dascălilor sunt legate în principal de nivelul de salarizare, dar și de starea infrastructurii sistemului de educație.

Dacă revendicările nu vor fi soluționate, pentru luni, 22 mai, este programată o grevă generală care ar putea duce la înghețarea anului școlar. Dacă în Neamț la greva de avertisment de astăzi a participat 72% din personal, este foarte posibil ca la greva generală să participe mult mai mulți angajați.

Guvernul a anunțat pentru o astăzi o întâlnire între premierul Ciucă și reprezentanții sindicatelor din învățământ. Discuțiile sunt programate pentru ora 13.

Ionut CORFU

 

1 COMENTARIU

  1. A crescut nivelul învățământului si nu am aflat noi? Dar cat sunt in concediu si nu se vadcu elevii, le taie toate sporurile? Asa ar fi normal, nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.