Paștele 2020 poate fi considerat cu siguranta cel mai trist din istoria creștinismului. Preotii au tinut slujba de Înviere cu bisericile goale, atmosfera fiind una extrem de trista si apasatoare (foto din timpul slujbei de la biserica Buna Vestire din cartierul Darmanesti din Piatra Neamt).

In Piatra Neamt bisericile au fost pazite cu politisti (foto jos) pentru a descuraja pe cei care s-ar fi gandit sa nu respecte interdictiile impuse prin ordonante militare. Au fost instalate patrule de politie in imediata apropiere a bisericilor, autospecialele de interventie avand semnalele luminoase in functiune. Preotii au  gasit totusi metode sa-si faca slujbele auzite. Au instalat sisteme de sonorizare de putere mare care au facut sa rasune in tot orasul slujbele din biserici. Credinciosii care locuiesc in apropierea bisericilor au fost ceva mai norocosi, putand sa asculte sau sa vada slujba de la geamurile locuintelor. Girofare, strazi pustii si slujbe din difuzoare, este rezumatul Pastelui 2020. O realitate care in urma cu doar 2-3 luni ar fi parut de domeniul fantasticului sau absurdului. O realitate care intareste semnificatia expresiei biblice ”in ceasul al unsprezecelea”. O realitate pe care o traim cu totii si care ar trebui sa reseteze societatea dupa ce criza coronavirus va trece.

foto: Biserica Buna Vestire din Piatra Neamț

Lumina Sfânta a fost distribuita in parohii de preoti, dascali si voluntari. Acestia povestesc cum cei mai multi crestini ortodocsi au primit lumina cu lacrimi in ochi sau chiar in hohote de plans.

Tvmneamt.ro a transmis in direct slujba de Înviere de la biserica Buna Vestire din Piatra Neamt, cartierul Darmanesti:

https://www.facebook.com/tvmneamt.ro/videos/679803826121334/

Ionut CORFU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.