Patru sute saptezeci de mii de alegatori sunt asteptati duminica la urne, in judetul Neamt. Vineri, cu mai putin de 48 de ore inainte de deschidrea sectiilor de votare, vice priministrul Gabriel Oprea a organizat o videoconferinta pentru a se asigura ca totul functioneaza conform legilor. Acesta s-a declarat multumit de felul cum, in fiecare judet, au fost organizate pregatirile pentru alegeri. Pentru a se asigura toate conditiile de ordine si siguranta publica, atat in preziua alegerilor, cat si in cursul zilei de duminica, activitatile structurilor MAI vor fi monitorizate, in Neamt, ca in toata tara de altfel, de un reprezentant al IGPR. Acesta este comisar sef, se numeste Mihai Pruteanu, a fost prezent la videoconferinta, si va ramane in judetul nostru pana cand ultimul proces verbal si ultimul buletin de vot vor ajunge la Biroul Electoral Judetean Neamt.
Ioan Vlad Angheluta – Prefect Neamt
“In cursul zilei de sambata vor fi verificate toate sectiile de votare dn judetul Neamt. Se va verifica daca sectiile de votare sunt dotate cu suficiente cabine de vot, daca au arborat drapelul national, daca exista indicatoare cu numarul sectiilor si daca acestea au fost amplasate. Pana la aceasta data au fost finalizate toate actiunile prevazute in calendarul alegerilor prezidentiale, incepand tot de astazi, se va asigura permanenta in cadrul Institutiei Prefectului judetul Neamt”
Potrivit datelor furnizate de vicepremierul Gabriel Oprea, campania electorala care a precedat scrutinul de maine a fost una dintre cele mai linistite campanii electorale de care a avut parte Romania ultimilor cinci ani. Numarul incidentelor electorale inregistrate a fost de 5 ori mai mic decat in campania pentru prezidentialele din 2009, nu au avut loc evenimente grave, marea majoritate a acestora limitandu-se la afisajul electoral. In toata, tara 11.300 angajati MAI vor supraveghea, ca incepand de sambata, 1 noiembrie si pana luni, 3 noiembrie, totul sa se desfasoare in conditii normale. In plus, ministerul de resort are pregatiti alti 7800 de angajati care sa intre in efectiv daca va fi necesar.
Sectiile de votare se deschid la ora 7 dimineata, pe doi noiembrie si se inchid in aceeasi zi, la ora 21.00. Presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare au responsabilitatea sa nu se intample nimic, pe o raza de 500 de metri in jurul sectiilor de votare, iar persoanele care nu se afla in localitatea de domiciliu pot vota oriunde, cu conditia sa declara in scris ca nu vor vota a doua oara, la alta sectie de votare.