CCR (Curtea Constituțională a României) dinamitează alegerile din România, după ce a decis astăzi renumărarea voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale.

Pe lângă faptul că decizia este una cel puțin bizară din punct de vedere legal, aceasta va afecta grav procesul electoral, în speță, alegerile parlamentare care urmează să înceapă duminică la ora 7, adică peste aproximativ 50 de ore, dar ar putea avea efecte și asupra primului tur de scrutin.

După ce s-a pronunțat CCR, conform procedurilor, la ora 16 s-a întrunit în ședintă BEC (Biroul Electoral Central) care va decide cum va decurge renumărarea celor 9,5 milioane de buletine de vot, numărătoare care conform dispoziției CCR, ar trebui să se finalizeze până mâine, la ora 14. După ședință, BEC va transmite o circulară către BEJ-uri (Biroul Electoral Județean), în care vor fi precizate detaliile tehnice ale numărătorii. Renumărarea se va face în cadrul BEJ-urilor, iar până ajunge circulara și până se mobilizează factorii responsabili, vor trece ore întregi.

În cazul județului Neamț, vorbim despre 9 oameni (membri BEJ cu tot cu președintele-judecător) care vor trebui să renumăre aproape 200.000 de voturi. Cel mai probabil, renumărarea se va face ca în secțiile de vot, adică un membru BEJ va ridica fiecare buletin de vot în parte și îl va arăta celorlalți membri, apoi îl va trece la catastif. Dacă renumărarea ar începe în cursul nopții, pentru că durează și până mobilizează prefectura personalul pentru manipularea sacilor cu buletine de vot, BEJ ar avea la dispoziție cam 12 ore să numere 200.000 de buletine. Adică un singur om va trebui să numere 16.500 de buletine pe oră, sau 275 de buletine pe minut, ori 4,5 buletine pe secundă. Asta, fără niciun fel de pauză, ceea ce evident, este mai mult decât imposibil.

Desigur că renumărarea va dura foarte mult, poate chiar până sâmbătă târziu. Iar duminică la ora 7 se deschid secțiile de votare pentru alegerile parlamentare. În acest interval, BEJ și Prefectura ar trebui să se ocupe și cu organizarea alegerilor de duminică, ceea ce pare o misiune imposibilă. Prin urmare, CCR aruncă în haos întregul proces electoral, atât pe cel ce s-a desfășurat duminica trecută, dar și pe cel care urmează să se desfășoare duminica aceasta, bulversând complet organismele și instituțiile care organizează și supervizează alegerile.

Decizia CCR vine ca urmare a faptului că există presupuneri, fără dovezi, că mai multe voturi ale lui Ludovic Orban (retras din cursă) ar fi fost trecute în contul Elenei Lasconi. Există voci care spun că de fapt, în spatele deciziei CCR este scoaterea din cursă a Elenei Lasconi. O altă ipoteză este că s-ar urmări descoperirea unor greșeli asimilate fraudei electorale, pentru a fi anulate rezultatele primului tur și reluarea alegerilor prezidențiale.

Aceasta este o altă decizie puternic contestată a CCR, după cea de eliminare din competiția electorală, a Dianei Șoșoacă.

Cine este CCR:

CCR. Instituție mamut, cu peste 150 de angajați. Judecători pensionari speciali, putred de bogați, buget de 6 milioane de EURO pe an

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.