A crește la țară, în preajma unei ferme de vaci, este un mod foarte sigur de protecție împotriva alergiilor, febrei fânului și astmului, conform unui nou studiu publicat în revista „Science“ și realizat de o echipă internațională de cercetători. Aceștia au menționat că astfel de ferme au mari cantități de praf cu un larg spectru de bacterii provenite de la grajduri, informează agenția DPA.

     Cercetătorii susțin că o toxină conținută în bacterii, cunoscută sub numele de endotoxină, tocește răspunsurile imune inflamatorii ale copiilor, subliniind că efectul ei protector a fost observat și în gospodăriile neagricole în cazul în care acestea au o mare expunere la praful din saltele sau de pe podelele din bucătărie.

     Pentru testarea conexiunii dintre endotoxină și protecția antialergică, cercetătorii au expus șoareci de laborator la toxina respectivă o dată la două zile, timp de două săptămâni. Șoarecii au fost puși apoi în contact Apoi ei au pus în contact cu acarieni din praful de casă, declanșatori de alergie și astm, și au descoperit că șoarecii nu au dezvoltat simptome alergice. Însă șoarecii dintr-un grup de control neexpuși în prealabil la endotoxină au prezentat astfel de simptome.

     Se pare că expunerea la endotoxină a protejat șoarecii prin prevenirea procesului în cadrul căruia celulele lor pulmonare epiteliale generează molecule pro-inflamatorii, au afirmat cercetătorii. Potrivit lor, efectul protector a depins de nivelul satisfăcător al așa-numitei enzime A20 din plămâni.

    Revenind la oameni, cercetătorii au expus celule pulmonare umane la endotoxină și au constatat că expunerea regulată a produs un răspuns inflamator imun mai redus în cazul persoanelor sănătoase decât în cel al persoanelor suferind de astm, al căror nivel al enzimei A20 este, de asemenea, mai scăzut. Utilizând date strânse pentru un alt studiu de la circa 1.700 de copii crescuți în preajma fermelor din Europa, cercetătorii au descoperit totodată că cei cu alergii respiratorii aveau o variație genetică care a provocat niveluri scăzute ale enzimei A20, mai notează DPA. (AGERPRES)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.