La data de 12 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați prin apel 112, de către un tânăr, de 19 ani, din Roman, cu privire la faptul că a fost victima unei infracțiuni de înșelăciune .

Din cercetări a rezultat că, la data de 12 noiembrie a.c., tânărul ar fi postat pe OLX un anunț, cu privire la vânzarea unui telefon mobil.

Ulterior, în cursul aceleași zile, ar fi fost contactat de o persoană necunoscută, care i-ar fi solicitat datele cardului bancar, pentru a efectua plata contravalorii telefonului mobil, date care au fost comunicate de către persoana vătămată, prin intermediul unui mesaj.

La scurt timp aceasta a constatat faptul că, fără acordul său, i-a fost retrasă din cont suma de aproximativ 870 de lei.

În cauză polițiștii au întocmit dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunilor de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi accesul ilegal la un sistem informatic, fiind desfășurate cercetări în vederea documentării întregii activități infracționale și dispunerii măsurilor legale .

***

Modul de operare al infractorilor este următorul:

O persoană necunoscută contactează un utilizator care a publicat un anunț privind vânzarea unui produs pe platforma OLX, se declară interesat, iar la scurt timp, cu un anumit pretext, cere să mute conversația pe un alt canal de comunicare, de regulă pe o aplicație de mesagerie.

După ce solicită mai multe explicații de la vânzător și se declară interesat de cumpărarea bunului scos la vânzare, escrocul îi propune acestuia ”să efectueze plata prin OLX”  și îi trimite un link (care arată de forma: https://olx.3ds-payment.online,https://olx-ro-payment.site etc),despre care i se spune vânzătorului că trebuie sa-l acceseze și să completeze detaliile cardului său bancar, pentru a intra în posesia banilor.

De precizat este faptul că link-ul, întrucât clonează aspectul paginii OLX, le păcălește ușor pe victime și le convinge să introducă datele cerute. După ce această operațiune a fost efectuată, escrocul sistează conversația cu victima și retrage banii din contul acesteia.

Polițiștii vă sfătuiesc :

– să analizați orice link înainte de a-l accesa și nu da click pe acesta în cazul în care îți trezește suspiciuni;

– în cadrul platformei OLX nu se fac plăți online pentru produsele vândute sau cumpărate, singura situație în care OLX cere introducerea datelor cardului este cea în care se cumpără serviciile OLX de promovare a anunțurilor;

– nu dați altor persoane datele cardului bancar și evitați orice plată în avans, indiferent de pretext;

– nu mutați conversația de pe OLX pe WhatsApp sau orice altă rețea de comunicații; se poate interveni mai ușor în caz de fraudă;

– atunci când vindeți produse pe OLX, alegeți sa primiți contravaloarea acestora prin firma de curierat, după ce cumpărătorul a intrat în posesia obiectului.

Dar, dacă totuși ați căzut în capcana escrocilor, vă recomandăm să contactați de urgență banca pentru a stopa eventualele tranzacții ilicite din cont prin blocarea cardului, iar ulterior, să vă deplasați la o unitate de poliție, pentru a depune plângere și a se efectua investigații în acest sens.

Fiți vigilenți! Semnalați polițiștilor orice încercare de fraudă!

sursa: IPJ Neamt

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.